Το «ταξίδι» της Alitalia συνεχίζεται μέσα από το ιστορικό Fiat 131


Το  πράσινο-κόκκινο σήμα της Alitalia σταμάτησε να τροχοδρομεί στα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, συνεχίζει όμως να «ταξιδεύει» μέσα από τα δεκάδες αγωνιστικά αυτοκίνητα που στήριζε για δεκαετίες. Ένα από αυτά είναι και το Fiat 131 του 1976.

  • 20/10/2021

Η Alitalia μετά από 74 χρόνια λειτουργίας έριξε αυλαία πραγματοποιώντας πριν από λίγες μέρες την τελευταία της πτήση απ’ τη Ρώμη στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Η πανδημία και οι επιπτώσεις που έφερε στις μετακινήσεις αποτέλεσε τη σταγόνα στο ποτήρι της «προβληματικής» εδώ και χρόνια αεροπορικής η οποία λειτουργούσε σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης προκειμένου να εξυγιανθεί και να γλιτώσει την χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατό και τη θέση της πήρε μια νεοσύστατη εταιρία, η ITA, η οποία έλαβε κρατική ενίσχυση 1,35 δις ευρώ!

Το εμβληματικό πράσινο-κόκκινο σήμα της εταιρίας μπορεί να μην πετάει πια, ωστόσο δεν θα πάψει να υπάρχει στα δεκάδες rally αυτοκίνητα που η Alitalia «έντυσε» με τα χρώματά της. Ένα από αυτά είναι το Fiat 131 του 1976 που έγραψε τη δική του ιστορία, αρχικά στην κατηγορία Group 2 και μετέπειτα στο SCCA Pro Rally που αγωνιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Τότε ήταν που βγήκε για πρώτη φορά στο «σφυρί» και κατέληξε στο γκαράζ ιδιώτη ο οποίος πριν λίγες μέρες το έβγαλε σε δημοπρασία στο bringatrailer.com και το πούλησε έναντι 64.501$ (η τιμή εκκίνησης ήταν 30.000$ και πουλήθηκε μετά από 24 προσφορές).

Με αυτά τα χρήματα ο νέος του κάτοχος πήρε ένα ιστορικό όχημα το οποίο μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες δέχθηκε πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να συναντήσει τα σύγχρονα στάνταρ ασφαλείας. Κάτω από το καπό του Fiat 131 υπάρχει ένας τετρακύλινδρος Millington Diamond του 2020, χωρητικότητας 2.7 λίτρων, που επιταχύνει στις 8.600 RPM και συνεργάζεται με ένα Quaife G60 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο. Αν πάντως το συγκεκριμένο σετάρισμα πέσει «βαρύ» στον νέο κάτοχο μπορεί να επιλέξει τον δεύτερο κινητήρα που πήρε πακέτο με το Fiat 131, έναν Sodemo 1.6 λίτρων που προέρχεται από την Formula 3.