To ταμπλό του μέλλοντος από τον Όμιλο Hyundai-KIA (Video)


Οι άνθρωποι της Hyundai Mobis, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Hyundai-KIA, οραματίστηκαν το ταμπλό COMFI που ενδεχομένως θα έχουν τα μελλοντικά οχήματά του, το οποίο είναι διαμορφώσιμο από τους επιβάτες και όχι απλά διαμορφωμένο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 19/4/2022

Η Hyundai Mobis είναι μια εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Hyundai-KIA και έχει ως αντικείμενο την έρευνα και την εξέλιξη συστημάτων για ηλεκτροκίνητα οχήματα, για την αυτόνομη οδήγηση, για τη διασυνδεσιμότητα στο αυτοκίνητο (αλλά και μεταξύ οχημάτων), καθώς και για τη δημιουργία λογισμικού που θα εξυπηρετεί και θα επιτρέπει τη σύγχρονη μορφή αυτοκίνησης.

Εκτός αυτών, η εταιρεία είναι και προμηθευτής σασί, τμημάτων του αμαξώματος και του εσωτερικού για τα οχήματα του νοτιοκορεατικού Ομίλου, ενώ αναλαμβάνει και την παροχή υπηρεσιών και σέρβις προς τους πελάτες αυτού.

Τα στελέχη τής Hyundai Mobis δημιούργησαν το μοντέλο ενός ταμπλό νέας φιλοσοφίας το οποίο ονόμασαν «COMFI». Η λέξη μπορεί να παραπέμπει σε χαϊδευτική προφορά της αγγλικής λέξης για την άνεση, ωστόσο είναι αρκτικόλεξο και προέρχεται από τα αρχικά των «Convenient & Comfortable», «Optimized», «Functional», «Movable» και «Illuminated».

Αυτές περιγράφουν και προσδιορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού νέου ταμπλό το οποίο δεν είναι στατικά διαμορφωμένο –όπως ισχύει σε όλα τα οχήματα– αλλά είναι διαμορφώσιμο. Κατ’ αντιστοιχία των λέξεων που έχουν χρησιμοποιηθεί για να το περιγράψουν είναι βολικό και άνετο, βελτιστοποιημένο, λειτουργικό, κινητό και φωτιζόμενο. 

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, τα χαρακτηριστικά βολικό και άνετο αφορούν στην επιφάνεια αφής μεταξύ των εμπρός επιβατών, στο προεκτεινόμενο τραπεζάκι αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο εμπρός από τον συνοδηγό, καθώς και στο κοίλης διαμόρφωσης ντουλαπάκι συνοδηγού το οποίο ανοίγει παραβολικά για να είναι πιο ευρύχωρο και πρακτικό.

Η βελτιστοποίηση του ταμπλό COMFI, σε σχέση με αυτά που υπάρχουν σήμερα στα αυτοκίνητα, αφορά στον μετακινούμενο κεντρικό πιεζοπεριστροφικό διακόπτη στο κέντρο της κονσόλα, στο ηχοσύστημα το οποίο ονομάζει «Blooming Sound System» το οποίο διαθέτει ηχεία που στρέφονται προς την κατεύθυνση που θέλουν οι επιβάτες και στην επένδυση από γνήσιο ξύλο (στο ταμπλό).

Με την λέξη «λειτουργικό» προσδιορίζουν τη δυνατότητα των αεραγωγών να καλύπτονται όταν δεν χρησιμοποιείται το σύστημα κλιματισμού και η επιφάνεια να φωτίζεται με την απόχρωση που επιθυμούν οι επιβάτες, όπως και με την ύπαρξη συστήματος ιονιστή αέρα το οποίο ελευθερώνει και το άρωμα της επιλογής τους στο εσωτερικό του οχήματος.

Ως κινητό, προσδιορίζεται η δυνατότητα ύπαρξης κινούμενων τμημάτων και επιφανειών που εκτείνονται ή αλλάζουν θέση στο ταμπλό, όπως οι οθόνες που αποκαλύπτονται στο πλάι του και οι οποίες έχουν τον ρόλο εξωτερικών καθρεφτών ή η έγχρωμη οθόνη αφής 12,3 ιντσών η οποία μετακινείται εγκάρσια. Τέλος, η λέξη «φωτιζόμενο» αφορά στη δυνατότητα τρισδιάστατου φωτισμού σε επιφάνειές του. 

Προς το παρόν το ταμπλό COMFI είναι ένα πρωτότυπο σχέδιο, όμως κάποιες από τις τεχνολογίες του ενδεχομένως να υπάρξουν στα επόμενα μοντέλα του Ομίλου Hyundai-KIA. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τη φιλοσοφία σύλληψης και την οπτικοποιημένη υλοποίησή του.