Το θανάσιμο κενό ασφαλείας των καθισμάτων ενός αυτοκινήτου (Video)


Η  κατάρρευση των μπροστινών καθισμάτων σε περίπτωση οπίσθιας πρόσκρουσης εγείρει σοβαρά  ζητήματα ασφαλείας.

  • 15/8/2020

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας -παθητικής και ενεργητικής- των αυτοκινήτων είναι τεράστια.

Η συστηματική διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης από ανεξάρτητους οργανισμούς σε ολόκληρο των πλανήτη, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου, υποχρέωσε τους κατασκευαστές να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια που προσφέρουν τα σύγχρονα τετράτροχα, ενσωματώνοντας σε αυτά όλο και περισσότερες τεχνολογίες αποτροπής ενός ατυχήματος ή δραστικού περιορισμού των συνεπειών του.

Ωστόσο ένα ατύχημα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με αρνητικό πρωταγωνιστή το νεότερο μέλος της οικογενείας της Tesla (βλέπε Model Y) επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένα κενό ασφαλείας που απ’ ότι φαίνεται εξακολουθεί να εντοπίζεται στα καθίσματα ενός αυτοκινήτου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αδυναμία των μπροστινών καθισμάτων να συγκρατήσουν το βάρος του οδηγού και του συνοδηγού σε περίπτωση μιας οπίσθιας σύγκρουσης. Το αποτέλεσμα είναι το κάθισμα να καταρρέει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο του οδηγού και του συνοδηγού αλλά και εκείνων που κάθονται στην πίσω σειρά καθισμάτων.

Ανάλογα περιστατικά με εκείνο που σημειώθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες  Πολιτείες της Αμερικής εγείροντας ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ασφαλείας έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάρρευση των μπροστινών καθισμάτων έχει προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό των πίσω επιβατών και ειδικότεραπαιδιών.

Τώρα γιατί ένα κάθισμα μπορεί να είναι ευάλωτες στις οπίσθιες συγκρούσεις και όχι στις εμπρόσθιες, η απάντηση έρχεται από τη ζώνη ασφαλείας, η οποία στη δεύτερη περίπτωση συγκρατεί το βάρος του οδηγού ή του συνοδηγού ενώ στην πρώτη αυτό καλείται να το κάνει το κάθισμα και μόνο αυτό.

Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα Tesla Model Y κανείς ωστόσο δεν μπορεί να δηλώσει με σιγουριά  ότι πρόκειται για μια αστοχία σε ένα μοντέλο που βρίθει κακοτεχνιών και όχι για ένα τεράστιο κενό ασφάλειας που αφορά έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα το αφήσουν στην τύχη του, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι κατασκευαστές να πράξουν τα δέοντα, ενώ μένει να αποδειχθεί αν και ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός που πραγματοποιεί δοκιμές πρόσκρουσης θα τροποποιήσει τις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει όλα τα νέα μοντέλα ώστε να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά κενά ασφαλείας σε αυτά.