Το τιμόνι των αυτοκινήτων είναι πιο βρώμικο από το κάλυμμα τουαλέτας!


Μία έρευνα στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το σαλόνι ενός αυτοκινήτου είναι ένας πολύ επικίνδυνος χώρος για το ανθρώπινο είδος.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/1/2019

Μία αμερικάνικη εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, η CarRentals.com, έκανε μία έρευνα ανάμεσα σε 1.000 οδηγούς στις ΗΠΑ, σχετικά με το πόσο συχνά καθαρίζουν και απολυμαίνουν το αυτοκίνητό τους. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό, καθώς το 32% από αυτούς το κάνουν από σπάνια έως καθόλου, με τους περισσότερους από αυτούς να ασχολούνται με το θέμα μία φορά τον χρόνο.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο εθνικό κέντρο για την Βιοτεχνολογία, το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι από τα πιο βρώμικα μέρη που μπορεί να βρεθεί κανείς στον πλανήτη. Συναγωνίζεται μάλιστα σ' αυτό το κάλυμμα της τουαλέτας ή άλλα σημεία τα οποία είναι ήδη γνωστά για την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν μικρόβεια.

Πιο συγκεκριμένα το τιμόνι ενός αυτοκινήτου είναι τέσσερις φορές πιο βρώμικο από το κάλυμμα της τουαλέτας, κάτι πολύ σοκαριστικό, αν αναλογιστούμε που βρίσκονται διαρκώς τα χέρια μας όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο (και μέχρι να έρθει η αυτόνομη οδήγηση...).

Η έρευνα μέτρησε την βρωμιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με βάση τα βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Το τιμόνι φθάνει τον δείκτη στα 629, όταν το τυπικό κινητό τηλέφωνο βρίσκεται στο 100, τα κουμπιά στους δημόσιους ανελκυστήρες στα 313 και τα καλύμματα στις δημόσιες τουαλέτες βρίσκονται στα μόλις 172.

Αυτό που κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι τα βακτήρια στο αυτοκίνητο είναι και τα πιο συνηθισμένα, όπως ο σταφυλόκοκκος που προκαλεί πολλές ασθένειες και το Propionibacterium που προκαλεί φλεγμονές και λοιμώξεις. Αυτά είναι τα δύο πιο κοινά βακτήρια, καθώς μέσα στο αυτοκίνητο έχουν βρεθεί επιπλέον τουλάχιστον άλλα 700 διαφορετικά!

Η χειρότερη συνήθεια για την ανάπτυξη βακτήριων μέσα στο αυτοκίνητο είναι η κακή -και επικίνδυνη- συνήθεια να τρώμε μέσα σ' αυτό. Κάτι που είναι πλέον κοινός τόπος με βάση την αγχωτική διάσταση της ζωής μας, όπου όλα πλέον γίνονται μέσα στο αυτοκίνητο. Το οποίο απ' ότι φαίνεται είναι ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον για τον άνθρωπο, αν δεν παίρνει τα σωστά μέτρα και δεν καθαρίζει όσο πιο τακτικά γίνεται το όχημά του.