Το Toyota GR Yaris «συναντά» την Akrapovic και ο ήχος είναι εξωπραγματικός (video)


Οι Σλοβένοι παρουσίασαν μία νέα εξάτμιση που "απογειώνει" τις δυνατότητες του δημοφιλούς hot hatch. Δυστυχώς, όμως, στο παραμύθι υπάρχει και ένας… δράκος.

  • 11/2/2022

Πολλά είναι τα σημεία που προκαλούν θαυμασμό σε ένα Toyota GR Yaris των 261 PS, που παράγονται από το ισχυρότερο τρικύλινδρο σύνολο στον πλανήτη με χωρητικότητα 1.6 L. Όταν όμως η κουβέντα φτάνει στον ήχο, ξαφνικά εμφανίζεται μία... αμήχανη σιωπή, αφού το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως είναι απολύτως συμβατό με τον χαρακτήρα του hot hatch.

Πάνω σε αυτή την "αδυναμία" πάτησε η σλοβενική εταιρεία Akrapovic και παρουσίασε ένα νέο σύστημα εξάτμισης που απογειώνει το ηχητικό αποτέλεσμα κάθε φορά που το πόδι πιέζει το δεξί πεντάλ.

Η Akrapovic, έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον χώρο της μοτοσικλέτας, ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχει στρέψει ένα κομμάτι των εργασιών της προς τους τέσσερις τροχούς παρουσιάζοντας εντυπωσιακά συστήματα εξατμίσεων, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση της Alfa Romeo Giulia GTA.

To συγκεκριμένο setup είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και σύμφωνα με την εταιρεία, οι μηχανικοί έριξαν μεγάλο βάρος στον ήχο που παράγεται στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές. Παράλληλα το σύνολο αυξάνει την ιπποδύναμη του μοντέλου κατά 13 PS και την ροπή κατά 13.5 Nm. Τα δύο τελικά έχουν μεγαλύτερη διάμετρο (110 mm) και είναι κατά 37% πιο ελαφριά σε σχέση με την εργοστασιακή πρόταση.

Όλα μοιάζουν ιδανικά ωστόσο η… φάβα έχει λάκκο. Σύμφωνα με την Akrapovic το σύνολο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συμβαδίσει με τις περιορισμούς εκπομπής ρύπων στους δημόσιους δρόμους που σημαίνει αυτομάτως πως όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν μόνο μέσα στα όρια της πίστας.

Ακούστε τον ήχο του GR Yaris με την εξάτμιση της Akrapovic…