Το τρίγωνο καταργείται - Αυτή η συσκευή θα το αντικαταστήσει (photo)


Η τεχνολογία οδηγεί σε εξαφάνιση το πιο χαρακτηριστικό εξάρτημα ασφάλειας που έχουμε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 22/1/2023

Ποια είναι η πρώτη κίνηση που οφείλει να κάνει ένας οδηγός όταν το αυτοκίνητό του ακινητοποιηθεί στο δρόμο λόγω βλάβης; Όχι, δεν είναι η κλήση στην οδική βοήθεια, αν και ασφαλώς θα χρειαστεί και αυτή η ενέργεια, σε περίπτωση που δεν μπορεί από μόνος του να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Η πρώτη σκέψη θα πρέπει να είναι η λήψη του απαραίτητου μέτρου ασφάλειας προκειμένου να μην πέσει επάνω του κάποιο από τα αυτοκίνητα που ακολουθούν. Άρα, η τοποθέτηση του ανακλαστικού τριγώνου ασφαλείας - το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο, συνήθως στο πορτμπαγκάζ - οφείλει να είναι το πρώτο του μέλημα. Και μάλιστα, σε απόσταση ικανή να δώσει στους άλλους οδηγούς τη δυνατότητα αποφυγής σύγκρουσης.

Ωστόσο, στην Ισπανία, αυτό θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου του 2026. Το κλασικό τρίγωνο καταργείται και αντικαθίσταται από ένα συνδεδεμένο φως έκτακτης ανάγκης, το οποίο τοποθετείται πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου.

Με αυτή τη συσκευή, ο οδηγός δεν χρειάζεται να βγει από το όχημά του και να περπατήσει ορισμένα δεκάδες μέτρα πίσω για να βάλει το τρίγωνο, με κίνδυνο να τραυματιστεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Και αν θεωρείτε υπερβολική αυτή την πιθανότητα, 42 άτομα στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου έχασαν τη ζωή τους από το 2018 μέχρι το 2020 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

To φως έκτακτης ανάγκης V16 έχει ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας της Ισπανίας και αυτή τη στιγμή «συνυπάρχει» μαζί με το παραδοσιακό τρίγωνο. Ωστόσο, το τελευταίο θα καταργηθεί στο τέλος του 2025.

Το V16 διαθέτει κίτρινο φως LED που αναβοσβήνει και είναι ορατό σε απόσταση 1 km, αλλά και μαγνήτη προκειμένου να μπορεί να τοποθετείται εύκολα στην οροφή του αυτοκινήτου και να μην υπάρχει περίπτωση να πέσει λόγω του αέρα. Επιπλέον, διαθέτει GPS μέσω κάρτας SIM και συνδεσιμότητα με το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση ακινητοποίησης οχήματος λόγω βλάβης ή σύγκρουσης με άλλο όχημα, το σύστημα θα ενημερώνει όλα τα υπόλοιπα συνδεδεμένα αυτοκίνητα αλλά και στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας, προκειμένου να εμφανίζεται το κατάλληλο μήνυμα στις ηλεκτρονικές πινακίδες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο.