Το VW Karmann Ghia έκλεισε τα 65 και παραμένει κομψό


Αν δεν σου το πουν δύσκολα καταλαβαίνεις πως η βάση των όμορφων coupe και cabrio είναι το Beetle.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 8/9/2020

Η Karmann ήταν πριν από πολλές δεκαετίες μια εταιρεία που συνεργαζόταν με διάφορους κατασκευαστές αλλά κυρίως με τη Volkswagen, κατασκευάζοντας αυτοκίνητά τους. Πριν από 65 χρόνια ο ιδιοκτήτης της Wilhelm Karmann έφτιαξε ένα πρωτότυπο που βασιζόταν στα μηχανικά μέρη του Σκαραβαίου που ήταν τότε στο ζενίθ του, ενώ το αμάξωμά του είχε σχεδιαστεί από την ιταλική Carrozzeria Ghia.

Το πρωτότυπο λοιπόν που συνδύαζε με ιδιαίτερη επιτυχία τη γερμανική μηχανολογία και την ιταλική φινέτσα παρουσιάστηκε στον τότε επικεφαλής της VW Heinrich Nordhoff, με αποτέλεσμα οι δύο άντρες να αποφασίσουν την κανονική του παραγωγή τον Αύγουστο του 1955. Μόλις ένα μήνα αφότου είχε παρουσιαστεί.

Και το όνομα αυτού VW Karmann Ghia, κάνοντας σαφές ευθύνονται για την ομολογουμένως πολύ όμορφη παρουσία του. Παρά τη σπορ εμφάνιση ο κινητήρας του των 1.200 cc απέδιδε μόλις 34 PS και 82,4 Nm, που είχαν να μετακινήσουν περίπου 70 κιλά επιπλέον σε σχέση με το Σκαραβαίο. Οι επιδόσεις του φυσικά και δεν εντυπωσίαζαν, μιας και η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνούσε τα 120 km/h!

Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκε στη γκάμα και η ανοιχτή του έκδοση, ενώ μέσα στα συνολικά 19 χρόνια που έμεινε στην παραγωγή σχεδόν τριπλασίασε την ισχύ του, μιας και ο τελευταίος κινητήρας με τον οποίο ήταν διαθέσιμο ήταν ένας 1.600 με 61 PS.

Σήμερα τα VW Karmann Ghia -συνολικά σε Γερμανία και Βραζιλία κατασκευάστηκαν περίπου μισό εκατομμύριο- έχουν κάποια συλλεκτική αξία και ανάλογα με την κατάστασή τους πωλούνται από 10.000 έως και 30.000 ευρώ.