Το WheeM-i είναι ένα κοινόχρηστο όχημα για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια


Η νέα δημιουργία της Italdesign μπορεί να διευκολύνει αφάνταστα τις καθημερινές μετακινήσεις των ανθρώπων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/10/2019

Το WheeM-I της Italdesign είναι το πρώτο παγκοσμίως κοινόχρηστο όχημα, ειδικά σχεδιασμένο για τη χρήση από ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια. Έχει εξελιχθεί από κοινού από την ιταλική εταιρεία και την Etisalat και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην GITEX Technology Week στο Ντουμπάι που κλείνει τις πόρτες της αύριο.

Ο τρόπος χρήσης του είναι ανάλογος με αυτός των κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα με δυνατότητες ημιαυτόνομης κίνησης. Το αναπηρικό αμαξίδιο ανεβαίνει στην ουσία πάνω στο WheeM-I και έτσι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν μπορούν να καλύψουν εύκολα και άνετα σχετικά μεγάλες αποστάσεις μέσα στις πόλεις.

Προκειμένου να μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει υπάρχει η ειδική εφαρμογή (app) για smartphones, από την οποία γίνεται η κράτηση για το πλησιέστερο σημείο συγκέντρωσης των WheeM-i. Ο χρήστης βρίσκει το όχημα, επιβιβάζεται, κάνει τις μετακινήσεις του και το αφήνει στο σταθμό που βρίσκεται πιο κοντά στον τελικό του προορισμό.

Το WheeΜ-i διαθέτει ενσωματωμένα συστήματα που βοηθούν στο να αποφεύγονται συγκρούσεις με σταθερά ή κινούμενα αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αντιμετωπίζει εύκολα αρχιτεκτονικά εμπόδια, όπως π.χ. πολύ ψηλά πεζοδρόμια. Η εφαρμογή έχει έτσι σχεδιαστεί ώστε να επικοινωνεί και με άλλους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, με άλλα μεταφορικά μέσα καθώς και με άλλες εφαρμογές.