Toyota: Για πρώτη φορά η αυτόνομη οδήγηση δείχνει τις ικανότητές της στο drifting (video)


H Toyota δουλεύει πάνω σε ένα project που έχει στόχο να "εξοπλίσει" τον μέσο οδηγό ενός αυτοκινήτου με τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες ενός επαγγελματία οδηγού αγώνων. Μπορεί να το καταφέρει; 

  • 3/2/2022

Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται ως ένα ακόμα επικοινωνιακό… τρικ. Ωστόσο το Ινστιτούτο Έρευνας της Toyota μιλάει για ένα "σημείο σταθμό" στην εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης που αφορά την ασφάλεια των επιβατών.

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής έριξε μέσα στην πίστα μία Toyota Supra και την άφησε να κινηθεί αυτόνομα μεν, στα όρια δε, με στόχο να αποφύγει διάφορα εμπόδια. Το όχημα πριν μπει στην πίστα είχε δεχθεί μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να έρθει πιο κοντά στα χαρακτηριστικά ενός drift αγωνιστικού, τόσο στον κινητήρα όσο και στο σύστημα αναρτήσεων. 

Σύμφωνα με την αναφορά, το όχημα έχασε σε αρκετές περιπτώσεις την πρόσφυσή του, ειδικά όταν κινήθηκε σε ολισθηρό έδαφος, ωστόσο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που του είχε γίνει κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο αυτόνομα..

Προφανώς πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού τα δεδομένα αυτής της έρευνας μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το επίπεδο ασφαλείας, με το λογισμικό των οχημάτων να παίρνει τον έλεγχο ενός οχήματος όταν ο οδηγός βρεθεί σε μία κατάσταση απ' την οποία δεν μπορεί να βγει.

«Στόχος της Toyota είναι να χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνολογίες προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες ενός οδηγού και όχι να τον αντικαταστήσει. Μέσα από αυτό το project αυξάνουμε τα όρια ενός αυτοκινήτου στα οποία μπορεί να είναι ελεγχόμενο, με στόχο να «προσθέσουμε» σε κάθε οδηγό τα ενστικτώδη αντανακλαστικά ενός οδηγού αγώνων, τα οποία θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις, πετυχαίνοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τους επιβάτες», δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του τομέα Human-Centric Driving Research του Ινστιστούτο της Toyota, Avinash Balachandran.

Δείτε το σχετικό video...