Τoyota GR Corolla: Το hothatch των 304PS αποκαλύφθηκε και βάζει… φωτιά στην άσφαλτο! (video)


Η Toyota τράβηξε -επιτέλους- το κάλυμμα και αποκάλυψε στο κοινό την πιο γρήγορη Corolla στην ιστορία, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Gazoo Racing.

  • 1/4/2022

Επιτέλους τέλος! Μετά από μία μακρά περίοδο αναμονής με αλλεπάλληλα teaser και μπόλικη φημολογία, η νέα Toyota GR Corolla αποκαλύφθηκε και επίσημα στο κοινό. Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν προλάβει να διαρρεύσουν κάποιες εικόνες του hothatch, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια "πρώτη γεύση".

Η νέα πρόταση συνοδεύεται από όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα αυτοκίνητα που κουβαλάνε τη βαριά υπογραφή της Gazoo Racing. Κάτω από το καπό της βρίσκεται ο 3κύλινδρος turbo κινητήρας G16E-GTS που βγάζει στην άσφαλτο δύναμη 304 PS και 375 Nm ροπής.

Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σύνολο που φέρει και το Toyota GR Yaris το οποίο δέχθηκε μια σειρά από παρεμβάσεις από τους Ιάπωνες για να βγάλει τον... καλύτερό του εαυτό.

Όπως γνωρίζαμε ήδη η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος GR-FOUR All-Wheel-Drive που έχει προέλθει από τους αγώνες ράλι και μπορεί να μοιράσει την ισχύ σύμφωνα με τις… ορέξεις του οδηγού. Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του είναι 60-40, 50-50 και 30-70 μεταξύ του μπροστά και του πίσω άξονα.

Στο κιβώτιο βρίσκουμε αποκλειστικά τη χειροκίνητη επιλογή των 6 σχέσεων αν και πρόσφατα είδαμε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σύντομα θα δούμε και μία νέα έκδοση με αυτόματο κιβώτιο.

Η κατασκευή της έγινε πάνω στην πλατφόρμα GA-C ενώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα και πιο στις ακραίες γωνίες, το πλαίσιο ενισχύθηκε σε πολλά διαφορετικά σημεία ενώ τα μετατρόχια αυξήθηκαν μπροστά κατά 60 mm και πίσω κατά 86 mm.

To λανσάρισμά της θα γίνει σε δύο εκδόσεις, την Core και την Circuit. Η πρώτη θα είναι διαθέσιμη σε λευκό, μαύρο και ένα κόκκινο που η Toyota το αναφέρει ως Supersonic. Από την άλλη η Circuit θα είναι η μια περιορισμένη έκδοση όπου στους διαθέσιμους χρωματισμούς θα προσφέρει το λευκό, το Supersonic κόκκινο και το Heavy Metal, ενώ θα εξοπλίζεται με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) τύπου Torsen.

Αμφότερες θα φέρουν σε πολλά σημεία, εσωτερικά και εξωτερικά, το σήμα GR, ενώ στην περίπτωση της Circuit θα υπάρχουν ειδικά sport καθίσματα Brin Naub.

Η μπροστινή ανάρτηση είναι MacPherson ενώ πίσω έχουμε ένα σύστημα πολλαπλών συνδέσμων που προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και στις απαιτητικές συνθήκες. Οι ζάντες και στους δύο άξονες έχουμε διάμετρο 18 ιντσών, φέρουν έναν εντυπωσιακό σχεδιασμό με 15 λεπτές ακτίνες, ενώ τα ελαστικά που διάλεξαν οι άνθρωποι της Gazoo Racing είναι τα Michelin Pilot Sport 4 235/40R18.

Αρκετή δουλειά έγινε και στο κομμάτι της αεροδυναμικής αλλά και τους βάρους με εκτεταμένη χρήση carbon και αλουμινίου σε διαφορετικά μέρη του hothatch.

Η εξωτερική εικόνα δεν θα μπορούσε να απέχει από το sport χαρακτήρα του αυτοκινήτου με την τεράστια μάσκα να είναι αυτή που κλέβει εξαρχής τις εντυπώσεις. Ακολούθως η GR Corolla έχει "φουσκώσει" εμφανώς ώστε να τονίζεται η επιβλητική παρουσία της, ενώ αεραγωγοί έχουν προστεθεί τόσο στα φτερά όσο και στο καπό μεγιστοποιώντας τον αγωνιστικό αέρα που αποπνέει.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια οθόνη με διαγώνιο 12.3 ίντσες που αναλαμβάνει τη δουλειά του πίνακα οργάνων και στην περίπτωση της GR Corolla ενσωματώνει μεταξύ άλλων μια σειρά χρήσιμων πληροφοριών όπως την πίεση του turbο και την κατανομή στους άξονες.

Προφανώς η έκδοση Circuit έρχεται αισθητά πιο αναβαθμισμένη από την Core, αφού στον βασικό εξοπλισμό βρίσκουμε τον αυτόματο κλιματισμό, το δυναμικό άνοιγμα-κλείσιμο των παραθύρων,  τα θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, αλλά και το δερμάτινο sport τιμόνι. Πολλές από αυτές τις επιλογές είναι διαθέσιμες και στην Core εκδοχή της GR Corolla, αλλά στα πιο υψηλά εξοπλιστικά πακέτα

H κεντρική οθόνη του Συστήματος Πολυμέσων των 8 ιντσών είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, με την Toyota να αναφέρει πως έχει γίνει αρκετή δουλειά ώστε να αναβαθμιστούν πολλές από τις λειτουργίες της, όπως οι φωνητικές εντολές οι οποίες ενεργοποιούνται με την φράση "Hey Toyota”.

Τέλος στο κομμάτι της ασφάλειας έχει ενσωματωθεί το Toyota Safety Sense 3.0 (TSS 3.0) με πλήθος από τεχνολογικά καλούδια όπως το Pre-Collision System (με σημαντικές αναβαθμίσεις στον εντοπισμό των πεζών), το Dynamic Radar Cruise Control (DRCC), την υποβοήθηση του τιμόνι με το Lane Departure Alert αλλά και τους αυτόματους προβολείς

H νέα Toyota GR Corolla θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της ιαπωνικής πόλης Motomachi ενώ η εμπορική της πορεία θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Δείτε το video...