Toyota GR Yaris: Με 250 άλογα και τετρακίνηση (Video)


Ο γίγαντας ξυπνά και φέρνει στην επιφάνεια όλη την αγωνιστική του ιστορία σε αυτοκίνητο που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά.

  • 22/12/2019

Μπορεί να είναι ένας παγκόσμιος γίγαντας με αργά ανακλαστικά, όμως όταν αποφασίσει να κάνει κάτι διαφορετικό, τότε σίγουρα κάθε δημιουργία της Toyota έχει την σφραγίδα του μοναδικού. Και αυτό ισχύει για άλλη μια φορά με αυτό το σπάνιο δείγμα μηχανολογικής υπεροχής, με την ονομασία Toyota GR Yaris και τις πολλές μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν ένα instant classic για τα χρόνια που θα έρθουν.

Η Toyota τολμά και βγάζει στην παραγωγή ένα σχεδόν αγωνιστικό μοντέλο, πιστό στην μεγάλη αγωνιστική της παράδοση, κυρίως στους αγώνες ράλι. Το Υaris GR4 θα εφοδιάζεται με έναν τρικύλινδρο turbo κινητήρα των 1,6 λίτρων με απόδοση στους 250 ίππους, ροπή στα 350 Nm και αρκετές επεμβάσεις από το αγωνιστικό τμήμα της εταιρίας με δάνεια από την κατηγορία Rally 2.

To πλαίσιο είναι μία μίξη από αυτό του Yaris και της Corolla, από την οποία προέρχεται το πίσω υποπλαίσιο ώστε να χωρέσει το δεύτερο διαφορικό στο πίσω μέρος. Μιλάμε δηλαδή για ένα τετρακίνητο supermini με την υλοποίηση να προέρχεται από το RAV4. Μάλιστα είναι τόσο εξελιγμένο που ο οδηγός μπορεί να επεμβαίνει στην κατανομή της ισχύος, από 60-40 που είναι στην νορμάλ χρήση, στο 70-30 που είναι για το πρόγραμμα Sport και σε 50-50 για την χρήση Track.

Mε βάρος που δεν ξεπερνά τα 1.300 κιλά, καταφέρνει να κάνει το 0-100 km/h σε 5,5 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την εταιρία θα είναι στάνταρ δίπορτο, το κιβώτιο θα είναι μηχανικό έξι σχέσεων ενώ θα διαθέτει τα μεγαλύτερα φρένα αυτής της κατηγορίας, με τετραπίστονες διαγκάνες εμπρός και διπίστονες πίσω.

Θα υπάρχουν δύο εκδόσεις, η βασική με λάστιχα  Dunlop Sport Maxx 050 και μία πιο σπορτίφ με την ονομασία Performance η οποία θα εφοδιάζεται με τα εξαιρετικά Michelin Pilot Sport 4S και πιο εξελιγμένη έλεγχο του κεντρικού διαφορικού (ίσως το πίσω να είναι μπλοκέ και όχι ελεύθερο).

Η Toyota σκοπεύει να πουλήσει πάνω τουλάχιστον 25.000 μονάδες ώστε να αποκτήσει την ομολογκασιόν για τα αγωνιστικά Yaris του WRC. Οι τιμές δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά λόγω της ειδικής κατασκευής θα είναι σίγουρα αρκετά πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Στο video που ακολουθεί βλέπουμε μερικούς γύρους του νέου Yaris στην πίστα του Estoril όπου έγινε και η επίσημη πρεμιέρα του στους δημοσιογράφους.