Toyota GR Yaris: Το ιδανικό όχημα για τα χιόνια (βίντεο)


Η τετρακίνηση και οι αγωνιστικές καταβολές του GR Yaris φαίνεται πως το καθιστούν το ιδανικό αυτοκίνητο για να απολαύσει κανείς τη βόλτα του αυτή την εποχή, σε μέρη όπου ήδη το έχει στρώσει.

  • 13/12/2020

Όσο πλησιάζει η ώρα της κυκλοφορίας του νέου μικρού πυραύλου της Toyota, τόσο υπάρχει κόσμος που τον τρώει κάτι μέσα του, να ανακαλύψει πως είναι ένα μικρό όχημα, με 257 ίππους, τετρακίνηση και αγωνιστικές καταβολές, στο δρόμο. Για τους πολλούς που αναμένουν να διαβάσουν τις πρώτες δοκιμές στα περιοδικά -και τους λιγότερους που, τελικά, θα το βάλουν στο χέρι- υπάρχουν κάποιοι που ήδη το απολαμβάνουν στις βόλτες τους.

Οι παραδόσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη στην Ελλάδα, ξεκίνησαν όμως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τα πρώτα βίντεο από ευχαριστημένους οδηγούς να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Στην προκειμένη περίπτωση, αναπαράγουμε το υλικό που ανέβασε στο YouTube το κανάλι Alfo40. Κάπου στην κεντρική Ευρώπη, σε ένα χιονισμένο, ορεινό τοπίο, ο ήρωας (οδηγός) της ιστορίας δείχνει να το ευχαριστιέται λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό.

Το GR Yaris, εφοδιασμένο με Michelin Alpine χειμερινά ελαστικά, επιταχύνει, φρενάρει και πλαγιολισθαίνει με χαρακτηριστική άνεση στο χιόνι. Ενώ η ταχύτητα με την οποία κινείται δεν είναι μικρή, για ένα τόσο ολισθηρό έδαφος, τίποτα δεν δείχνει να τον αγχώνει. Οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου φαίνονται προοδευτικές, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες για τον έλεγχό του.

Με βάση τα προγράμματα οδήγησης, μπορεί κανείς να επιλέξει τα Normal, Sport, και Track, μεταβάλλοντας μεταξύ άλλων και το ποσοστό κατανομής της ροπής στους δύο άξονες, από 60:40 σε 30:70 και τελικά 50:50. Στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε τι πρόγραμμα έχει επιλεγεί. Φαίνεται όμως πως το αυτοκίνητο δεν δυσκολεύεται να γλιστρήσει την ουρά του, όποτε ο οδηγός το επιλέξει. Φυσικά, δεν προτρέπουμε κανένα να κινηθεί με το όχημά του, σε τέτοιο περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο, καθώς είναι επικίνδυνο και απαιτεί σοβαρές οδηγικές ικανότητες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να απολαύσουμε αυτό το τετράλεπτο βίντεο, όσο καθόμαστε σπίτι, λόγω καραντίνας.