Toyota GR Yaris VS BMW M3 E46: Τετρακίνηση εναντίον πίσω κίνησης! (Video)


Μια διαφορετική «κόντρα» ανάμεσα σε ένα hot-hatch της σύγχρονης εποχής και ένα διαχρονικό αυτοκίνητο που έχει γράψει τη δική του ιστορία.

  • 7/6/2021

Είναι αξιοπρόσεκτο το πώς άλλαξαν τα αυτοκίνητα τα τελευταία 20 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ??BMW M3 E46 κυριαρχούσε στους δρόμους και στις πίστες με τον πανίσχυρο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα και την κίνηση στους πίσω τροχούς. Σήμερα όμως, το hot-hatch Toyota GR Yaris μπορεί εύκολα να αφήσει πίσω του αυτοκίνητα όπως η BMW Μ3. Και για να φανεί αυτή η διαφορά, το κανάλι «Carwow» έβαλε απέναντι τα δύο αυτοκίνητα σε μια ευθεία, προσημειώνοντας ένα drag race.

Το GR Yaris εφοδιάζεται από έναν υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο κινητήρα 1,6 λίτρων απόδοσης 261 ίππων και 360 Nm ροπής. H κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων σε δύο διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης.

Η M3 έχει διπλάσιο αριθμό κυλίνδρων με την ονομαστική ισχύ να φθάνει τους 343 ίππους και τη ροπή στα 365 Nm, ενώ η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς από ένα μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Σημειωτέον, το Yaris είναι 190 κιλά ελαφρύτερο, συγκεκριμένα 1.280 κιλά, έναντι των 1.470 της M3.

Η τετρακίνηση του GR Yaris του δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα στην δοκιμασία εκκίνησης από στάση, ξεπερνώντας δύο φορές τη BMW. Καλύτερος ήταν ο χρόνος του Toyota στο «400σάρι» που ολοκλήρωσε σε 12,5 δευτερόλεπτα, ενώ η BMW χρειάστηκε 13,2 δευτερόλεπτα.

Τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά στην ευθεία, καθώς το Yaris δεν μπορούσε να πάρει προβάδισμα, επιτρέποντας στην BMW να το περάσει και τις δύο φορές της δοκιμασίας, λίγο πριν από τη γραμμή τερματισμού. Εδώ τη διαφορά κάνει η μεγαλύτερη δύναμη της Μ3, συγκριτικά με την απόδοση του κινητήρα του Yaris.

Η τελευταία δοκιμασία περιλάμβανε και αξιολόγηση φρένων, στην οποία επικράτησε το ελαφρύτερο και με πιο ενισχυμένο σύστημα πέδησης, Yaris.

Το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης, δείχνουν πώς τα σημερινά αυτοκίνητα, χωρίς να είναι πολύ πιο ισχυρά, μπορούν να στηθούν απέναντι σε αυτοκίνητα όπως η BMW M3 E46, που ήταν ένα από τα κορυφαία sport car για την εποχή της (λανσαρίστηκε το 2000).

Δείτε το Video