Τραγωδία στα Τέμπη: Η ανακοίνωση της Hellenic Train για τις αποζημιώσεις των θυμάτων


Δείτε πως οι 11 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 54, που τραυματίστηκαν τον Ιανουάριο του 2022 στη Λιβαδειά, αντί να αποζημιωθούν με 21.000 ευρώ έκαστος, έλαβαν μόλις 1.000 ευρώ.

  • ΦΩΤΟ: ΟΣΕ FACEBOOK
  • 6/3/2023

Με ανακοίνωσή της η Hellenic Train έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει την εξαίρεση για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες από τη τραγική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Ουσιαστικά η εταιρεία αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 27/12/2019 από τον τότε Υφυπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, μέσω της οποίας η εταιρεία εξαιρείται από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά τους δικαιώματα.

Αναλυτικά, βάσει της Υπουργικής Απόφασης του 2019, η Hellenic Train εξαιρείται από την υποχρέωση:

  • Χορήγησης προκαταβολής εντός 15 ημερών τουλάχιστον 21.000 ευρώ για κάθε επιβάτη που θα σκοτωθεί ή θα τραυματιστεί για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία. Η προκαταβολή μάλιστα δεν είναι επιστρεπτέα, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η προκληθείσα ζημία οφειλόταν σε αμέλεια ή σφάλμα του επιβάτη.
  • Χορήγησης αποζημίωσης για καθυστερήσεις ανταπόκρισης και ακυρώσεις και έξοδα καταλύματος.
  • Επιστροφής χρημάτων για καθυστερήσεις άνω των 60 λεπτών. Βάσει του κανονισμού, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής κομίστρου ή συνέχισης ταξιδιού-επαναδρομολόγησης.
  • Αποζημίωσης κομίστρου έως και 50% για καθυστερήσεις άνω των 2 ωρών.
  • Παροχής γευμάτων και αναψυκτικών ανάλογα με το χρόνο αναμονής, εάν υπάρχουν στην αμαξοστοιχία ή στο σταθμό ή μπορούν να εξασφαλισθούν ευλόγως.
  • Παροχής ξενοδοχείου ή άλλου κατάλυματος και μεταφορά μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του τόπου καταλύματος, σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η παραμονή για μία ή περισσότερες νύκτες ή μια επιπρόσθετη παραμονή, όταν και όπου αυτό είναι υλικά εφικτό.

Οι εξαιρέσεις για την Hellenic Train έχουν ισχύ έως το 2024 και αφορούν κρίσιμα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007, ο οποίος ορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρόμου υποχρεώνοντας τις εταιρίες σε αποζημιώσεις για μια σειρά από περιπτώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός δίνει το δικαίωμα εξαιρέσεων στα κράτη και το έχουν εκμεταλλευτεί πολλές χώρες στην Ε.Ε. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως στην Ιταλία δεν έχει γίνει καμία εξαίρεση και εφαρμόζεται στο ακέραιο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ωστόσο η ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train στην Ελλάδα δεν δεσμεύεται σε μερικά από τα βασικά άρθρα του.

Μια τέτοια περίπτωση είδαμε τον Ιανουάριο του 2022 όταν ξέσπασε η κακοκαιρία Ελπίς όπου πολλοί επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου από τη σφοδρή χιονόπτωση. Μάλιστα στη Λιβαδειά η αμαξοστοιχία 54 έχοντας στα βαγόνια της 140 επιβάτες, είχε ακινητοποιηθεί λόγω προβλήματος για αρκετές ώρες μέσα στο κρύο, χωρίς θέρμανση.

Για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της εστάλη από την εταιρεία ειδική εκχιονιστική μηχανή ωστόσο προσεγγίζοντας το σημείο, για άγνωστο λόγο, χτύπησε με δύναμη πάνω στα βαγόνια της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας.

Αυτό είχες ως αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να τραυματιστούν και βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού θα έπρεπε να λάβει ο καθένας προκαταβολή αποζημίωσης 21.000 ευρώ, εντός 15 ημερών από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα. Αντ’ αυτού με απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή αποφασίστηκε τελικά να δοθεί αποζημίωση στους τραυματίες ύψους 1.000 ευρώ.

Πλέον, η Hellenic Train ανακοίνωσε και επίσημα πως δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση του 2019 και να εξαιρεθεί από την καταβολή αποζημίωσης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα και με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος της 28.2.2023 η Hellenic Train Α.Ε.:

• Μεριμνά σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007 (Link)

• Δηλώνει ότι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση συγγενών των θυμάτων για κάθε υποστήριξη μπορεί να παράσχει. Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση των αιτίων αυτού του τραγικού δυστυχήματος».