Ατάκες με θέμα το αυτοκίνητο που έμειναν στην ιστορία


Σε ποιόν ανήκει η φράση «Γκαράζ χωρίς Porsche 911 είναι μια βαρετή, άδεια τρύπα»;

  • 20/5/2023

«Το αυτοκίνητο είναι μία παροδική παρουσία. Εγώ πιστεύω στο άλογο.» Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τάδε έφη ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο 2ος, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα είχε... ποντάρει στο λάθος άλογο.

Ωστόσο, αυτός ο... κύριος δεν ήταν ο μόνος, που έκανε μια αποτυχημένη πρόβλεψη. Για παράδειγμα, μεγάλες εγκυκλοπαίδειες της ίδιας εποχής, όπως το “Groβe Brockhaus” ανέφεραν ότι «η ανακάλυψη κάποιου... Gottlieb Daimler δε θα έχει τόσο μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των συγκοινωνιών.»

Μιλώντας είτε για πολιτικούς είτε για ηθοποιούς είτε για κατασκευαστές αυτοκινήτων είτε για οδηγούς αγώνων, το αυτοκίνητο έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να καταθέσει την άποψή του σχετικά με αυτό, άποψη που είναι πολύ φιλοσοφημένη, προσωπική ή -απλώς- αληθινή.

Ο Enzo Ferrari, ας πούμε, έδωσε τη δική του εύστοχη απόδοση στο θέμα: «Το αυτοκίνητο ανακαλύφθηκε, προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος των δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου του ανθρώπου, και όχι για να οδηγηθεί αυτός στην τρέλα.»

Όσο για τον παλιό οδηγό αγώνων, το διάσημο Walter Röhrl, αυτός δήλωσε πως: «Προτιμώ να κρεμαστώ παρά να οδηγήσω ένα Smart...» Ο Γερμανός οδηγός έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς δημοσιογράφους του χώρου να καταγράψουν τα τσιτάτα του. Ακόμα ένα είναι το εξής: «Ένα αυτοκίνητο είναι αρκετά γρήγορο, μόνο στην περίπτωση που τα πρωινά στέκεσαι μπροστά του και φοβάσαι να το ξεκλειδώσεις.»

Ας δούμε στη συνέχεια, κάποιες από τις πολλές εύστοχες ατάκες, που έχουν λεχθεί για το αυτοκίνητο.

Ο Ferdinand Porsche είχε πει: «Κατασκευάζουμε αυτοκίνητα, που κανείς δε χρειάζεται, αλλά όλοι θα ήθελαν να έχουν.» Ο Walter Röhrl -και πάλι- είχε ουσιαστικά προκαλέσει τον κόσμο λέγοντας ότι «Στα αυτοκίνητα, που χρειάζονται πάνω από 8 λεπτά στο Nordschleife του Nürburgring, δε φοράω κράνος!»

Ο δε Sir Sterling Moss είχε δηλώσει πολύ νοσταλγικά: «Το πρώτο αυτοκίνητο στη ζωή του το ξεχνά κανείς τόσο λίγο όσο την πρώτη γυναίκα του.» Ο φίλος μας, ο Walter Röhrl είχε πει κάποια στιγμή ότι: «Κατά την επιτάχυνση πρέπει τα δάκρυα της... συγκίνησης να τρέχουν οριζόντια προς τα αυτιά.» Δεν είχε και τόσο άδικο...

Ο Walter Röhrl: «Στα αυτοκίνητα, που χρειάζονται πάνω από 8 λεπτά στο Nordschleife του Nürburgring, δε φοράω κράνος!»
Ο Walter Röhrl: «Στα αυτοκίνητα, που χρειάζονται πάνω από 8 λεπτά στο Nordschleife του Nürburgring, δε φοράω κράνος!»

Στην Ασία τώρα, ο πρόεδρος των Toyota και Lexus, Akio Toyoda είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι: «Αν αυτό δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, τότε δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο.»

Ξανά στην Ευρώπη, με το αείμνηστο Niki Lauda, που είχε πει το εξής: «Πιστεύω ότι κάθε οδηγός αγώνων θα πρέπει να φανεί μια φορά συνετός και να αποχωρήσει από αυτό το δημοφιλές sport!»

Άλλο έξυπνο τσιτάτο του Walter Röhrl ήταν το εξής: «Αν μπορείς να δεις το δέντρο, πάνω στο οποίο θα πέσεις άμεσα, τότε αυτό αποκαλείται “υποστροφή”. Αν τώρα μπορείς το δέντρο να το ακούσεις και να το αισθανθείς, τότε αυτό ήταν “υπερστροφή”.»

Στον καλλιτεχνικό χώρο τώρα, ο Γάλλος συνθέτης και ηθοποιός Charles Aznavour είχε πει πως: «Μια γυναίκα πρέπει να μπορεί να σιωπά. Ένας γάμος χωρίς σιωπή είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα...» Επανερχόμαστε στον Walter Röhrl, που κάποια στιγμή είχε πει με πολύ νόημα ότι: «Τα σωστά αυτοκίνητα ωθούνται από τον κινητήριο άξονά τους, δεν έλκονται από αυτόν...»

Ο παλιός οδηγός της Formula 1, ο Βραζιλιάνος Emerson Fittipaldi, είχε πει ότι: «Η τέχνη της οδήγησης ενός αυτοκινήτου έγκειται στο πόσο αργά μπορείς να είσαι ο ταχύτερος!» Ο Γάλλος ηθοποιός Fernandel είχε πει: «Όποιος έχει χρήματα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο. Όποιος δεν έχει, πεθαίνει με κάποιον άλλον τρόπο...» Ο Walter Röhrl -για να μην ξεχνιόμαστε- είχε πει επίσης πως: «Οτιδήποτε άλλο εκτός από την τετρακίνηση είναι ένας συμβιβασμός.»

Ο σπουδαίος Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής George Best, που έγινε γνωστός και εξαιτίας των καταχρήσεων που έκανε, είχε δηλώσει: «Έχω ξοδέψει όλα τα χρήματά μου στο αλκοόλ, στις γυναίκες και στα γρήγορα αυτοκίνητα. Όλα τα υπόλοιπα, απλώς μου διέφυγαν...»

Και λίγο χιούμορ τώρα. Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής της τηλεόρασης, Jay Leno, είπε κάποτε: «Τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν είναι καθόλου θορυβώδη, με αποτέλεσμα οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να τα θεωρούν επικίνδυνα για την ασφάλειά τους».

Ο πρόεδρος Bush δεν το κατάλαβε αυτό και δήλωσε πως “οι τυφλοί δε θα έπρεπε να τα οδηγούν”.

Και κλείνουμε με μια κορυφαία ατάκα -μαντέψτε ποιού-, η οποία δείχνει τι τύπος οδηγού ήταν. «Οι καλοί οδηγοί έχουν... υπολείμματα από έντομα στα πλευρικά παράθυρα του αυτοκινήτου τους.» Δε φανταζόμαστε να μην καταλάβατε το πνεύμα του Walter Röhrl, έτσι;

Στον ίδιο ανήκει και το... «Ένα γκαράζ χωρίς μία Porsche 911 είναι μια βαρετή, άδεια τρύπα»!