Ultium: Έτσι λέγονται οι μπαταρίες που εξέλιξε η GM για τα μελλοντικά ηλεκτρικά της


Τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα των κύριων μαρκών της GM στις ΗΠΑ, των Cadillac, Buick, Chevrolet και GMC θα είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη τριετία. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/3/2020

Η General Motors προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την ηλεκτροκίνηση και έτσι στα πλαίσια αυτή της μετεξέλιξής της παρουσίασε τις μπαταρίες της γενιάς Ultium. Οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά της ηλεκτρικά μοντέλα. Έτσι παρόλο που δεν διαθέτουν καμία πρωτοποριακή τεχνολογία ή ιδιότητες, πέρα από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε κοβάλτιο, τα κελία τους μπορούν να τοποθετηθούν τόσο οριζόντια όσο και κάθετα.

Αυτό είναι κάτι που διευκολύνει την κατασκευή μπαταριών με συγκεκριμένα σχήματα τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα στη δομή των πλαισίων που χρησιμοποιεί η GM. Τόσο για να συμβάλλουν στην ακαμψία όσο και για να μη χάνεται πολύτιμος χώρος στο εσωτερικό.

Η δυνατότητά τους αυτή ταιριάζει απόλυτα και με τη λογική της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας της General Motors, τα οποία θα είναι πλήρως μεταβλητή και θα μπορεί να υποστηρίξει όλους τους τύπους μοντέλων. Των ημιφορτηγών συμπεριλαμβανομένων.

Για τα ημιφορτηγά θα υπάρχουν μπαταρίες 800 V, οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν και σε ταχυφορτιστές έως και 350 kW. Για τα επιβατικά το ενεργειακό περιεχόμενο των μπαταριών Ultium θα κυμαίνεται από 50 έως και 200 kWh, και η φόρτισή τους θα μπορεί να γίνεται μέχρι και με 200 kW.

Για την εξέλιξη των μπαταριών Ultium η GM συνεργάστηκε με την LG Chem, ενώ τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα των βασικών μαρκών της στις ΗΠΑ, των Cadillac, Buick, Chevrolet και GMC θα παρουσιαστούν μέσα στην επόμενη τριετία.