Virgin Hyperloop: Με 172 χλμ./ώρα στα έγκατα της γης! (βίντεο)


Σε μία σημαντική στιγμή για το μέλλον των μετακινήσεων, το Hyperloop μετέφερε δοκιμαστικά τους πρώτους επιβάτες του, επιτυγχάνοντας ταχύτητα 172 km/h.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 10/11/2020

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Hyperloop αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μετακίνηση επιβατών με υψηλές ταχύτητες και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ενδεικτικά, ένα ταξίδι από το Los Angeles στο San Francisco θα μπορούσε να διαρκέσει μόλις 45 λεπτά, με τους επιβαίνοντες να ταξιδεύουν με ταχύτητα 1000 km/h! Το εν λόγω πρόγραμμα εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε ήρθε πλέον η ώρα της πρώτης δοκιμής, με ανθρώπους.

Το παρθενικό αυτό «ταξίδι» έγινε στο DevLoop, τη σήραγγα δοκιμών της εταιρίας, με το όχημα XP-2 pod. Όσο για επιβάτες, μετέφερε τον chief technology officer Josh Giegel και την διευθύντρια εμπειρίας επιβατών, Sara Luchian.

Στα 500 μέτρα της σήραγγας, η κάψουλα μεταφοράς κατάφερε να επιτύχει ταχύτητα 172 km/h. Μικρή σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες του Hyperloop αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη, καθώς μιλάμε απλά για το πρώτο βήμα.

Αναφορικά με την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από όλο αυτό, βασίζεται πρωτίστως στη μαγνητική αιώρηση. Κάτι ανάλογο χρησιμοποιείται ήδη από τραίνα μονής ράγας, υψηλής ταχύτητας σε Γερμανία και Ιαπωνία.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, δεν μιλάμε για βαγόνια σε ανοικτό περιβάλλον αλλά για αεροδυναμικές κάψουλες 28 ατόμων, κινούμενες σε μία σήραγγα υποπίεσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές και οι αεροδυναμικές αντιστάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Richard Branson, ιδρυτής του Virgin Group, «τα τελευταία χρόνια, η ομάδα της Virgin Hyperloop εργάζεται για να μετατρέψει την πρωτοποριακή τεχνολογία της σε πραγματικότητα. Με τη σημερινή επιτυχημένη δοκιμασία, δείξαμε ότι αυτό το πνεύμα καινοτομίας, στην πραγματικότητα, θα αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος ζει, εργάζεται και ταξιδεύει παντού, τα επόμενα χρόνια».