Volkswagen ID: Ηλεκτρικό sedan με 700 km αυτονομία


Η σειρά ID της Volkswagen ολοένα και μεγαλώνει. Σειρά στη λίστα αναμονής παίρνει η έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου ID Vizzion Concept.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 11/12/2020

Αυτή η πληροφορία μας έρχεται από τον επί κεφαλής του τμήματος R&D της Volkswagen, Frank Welsch. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ονομασία για το συγκεκριμένο, πέμπτο μοντέλο της σειράς ID. Το πιο πιθανό όμως είναι να ονομαστεί ID. 6 και να είναι διαθέσιμο τόσο ως sedan, όσο και με estate αμάξωμα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ουσιαστικά μιλάμε για το ηλεκτρικό ισοδύναμο του Passat, με παρόμοιες εξωτερικές διαστάσεις αλλά με πιο ευρύχωρο εσωτερικό, που αγγίζει τα επίπεδα του Phaeton. Οι βασικές του εκδόσεις θα είναι αναμενόμενα πισωκίνητες, με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα.

γκάμα όμως θα περιλαμβάνει και τετρακίνητες εκδοχές, με αυξημένη ισχύ που θα προέρχεται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ, εμπρός και πίσω. Σύμφωνα με τον Welsch, από άποψης επιτάχυνσης δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι υπερβολικό (όπως στο Tesla Model S) αλλά πιο γήινο. Γύρω στα 8,5 sec για την απλή και 5,6 sec για την τετρακίνητη εκδοχή του αυτοκινήτου.

Φυσικά, όπως και με το ID. 3, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας σειράς συσσωρευτών, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων θα είναι χωρητικότητας 84 kWh. Η αεροδυναμική σιλουέτα του οχήματος και η καλή ηλεκτρική διαχείριση που προσφέρει το κύκλωμα της πλατφόρμας MEB υπολογίζεται να εξασφαλίζουν αυτονομία 700 km σε αυτή τη διαμόρφωση.

Οι Γερμανοί θα φροντίσουν επίσης να αναβαθμίσουν το σύστημα φόρτισης, το οποίο θα σηκώνει πλέον παροχή 200 kW. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα γρήγορο φορτιστή συνεχούς ρεύματος το αυτοκίνητο θα μπορεί να κερδίσει αυτονομία 230 km με μία φόρτιση μόλις 10 λεπτών.

Εάν όλα κυλίσουν ομαλά, το εντυπωσιακό αυτό ηλεκτρικό sedan, με τις πόρτες που ανοίγουν αντίθετα και την έλλειψη κεντρικής κολώνας, θα παρουσιαστεί επίσημα κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο του 2023.