Volkswagen: Ως το 2024 η έλλειψη ημιαγωγών


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Volkswagen, κατά την εκτίμησή του το πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να διαρκέσει και την επόμενη χρονιά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/4/2022

O κ. Arno Antlitz, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Volkswagen, έδωσε συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung στην οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα παραγωγής που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας του.

Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης ημιαγωγών, το οποίο ταλανίζει τον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο παγκοσμίως τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, ο κ. Antlitz είπε ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει περισσότερο από όσο είχαν εκτιμήσει αρχικά.

Συγκεκριμένα είπε ότι η έλλειψή τους θα επηρεάσει την κατασκευαστική διαδικασία της αυτοκινητοβιομηχανίας και την επόμενη χρονιά και αναμένει ομαλοποίηση της παραγωγής και τροφοδοσίας του κλάδου με τα συγκεκριμένα εξαρτήματα εντός του 2024.

Ως γνωστόν, η παραγωγική δυνατότητα του Ομίλου Volkswagen έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο από την έλλειψη ημιαγωγών όσοι και από αυτή άλλων καίριων εξαρτημάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Antlitz δήλωσε ότι –κατά την άποψή του– η παραγωγή ημιαγωγών από τους προμηθευτές και η τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας με αυτούς θα αυξηθεί σταδιακά, τόσο εφέτος όσο και την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ομαλοποίηση της αγοράς και η επάρκειά τους θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Διαβλέπουμε μια κατασκευαστική και εφοδιαστική ανεπάρκεια το 2022, η οποία είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάπως το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί το 2023, αλλά το διαρθρωτικό πρόβλημα δεν θα έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως».

Σε ερώτηση για την αύξηση του κόστους παραγωγής στα εργοστάσια του Ομίλου και το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία, ο κ. Antlitz δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσουμε ξανά λιγνίτη σε μεγάλη έκταση για τη λειτουργία τού εργοστασίου στο Wolfsburg.

»Προς το παρόν, η λιγνιτική μονάδα του εξακολουθεί να λειτουργεί, ενώ ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο έχει αρχίσει να αυξάνει τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα των επόμενων ημερών και εβδομάδων. Ακόμα, δεν έχουμε αποφασίσει πότε θα σταματήσει η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας», κατέληξε ο κ. Antlitz.