Volkswagen VS Greenpeace: Η δικαστική διαμάχη έβγαλε νικητή


Η κόντρα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 όταν η Greenpeace Γερμανίας κατηγόρησε την Volkswagen ότι το περιβαλλοντικό της πλάνο είναι ανεπαρκές και δεν μπορεί να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: GREENPEACE
  • 17/2/2023

Τον Νοέμβριο του 2021, η Greenpeace Γερμανίας μήνυσε τη Volkswagen, σχετικά με το περιβαλλοντικό της πλάνο, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, η Greenpeace ζητούσε από την Volkswagen να ολοκληρώσει την παραγωγή των αυτοκινήτων με ΜΕΚ μέχρι το 2030, αλλά και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018, ως την ίδια χρονιά.

Το πλάνο της VW υπαγορεύει τη σημαντική μείωση των ΜΕΚ οχημάτων μέχρι το 2040, με τα αυτοκίνητα που παράγουν μηδενικούς ρύπους να πολλαπλασιάζονται, ενώ έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το 2050, θα είναι carbon neutral.

Τώρα, η VW φαίνεται να έχει κερδίσει την Greenpeace, αφού το δικαστήριο του Brunswick απεφάνθη υπέρ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η VW δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση, τονίζοντας ότι η Greenpeace, κι άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δε θα έπρεπε να στοχοποιούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με τη σειρά της, η Greenpeace είπε ότι η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, δεν είναι το τέλος της υπόθεσης, κι ότι θα οργανώσει τις επόμενες νομικές κινήσεις της τις επόμενες μέρες, επανεκκινώντας τη διαδικασία.

Μία παρόμοια υπόθεση ενάντια στην VW βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση στο δικαστήριο του Detmold, όμως δεν είναι γνωστό, πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση. Η συγκεκριμένη, πρόκειται για τη μήνυση που έκανε ένας αγρότης, ο οποίος μήνυσε την Volkswagen, αφού τη θεωρεί υπεύθυνη για την καταστροφή των καλλιεργειών του. Ο Γερμανός Ulf Allhoff-Cramer υποστηρίζεται ενεργά από την Greenpeace, η οποία μάλιστα βρέθηκε δίπλα στον αγρότη στην ακρόαση του δικαστηρίου που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν δύο εβδομάδες.