Voltswagen: Το Πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να στοιχίσει όπως το Dieselgate στην VW


Έρευνα για χειραγώγηση της μετοχής της Volkswagen ξεκινούν οι αρχές των ΗΠΑ, έπειτα από την ψευδή ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να αλλάξει το όνομά της σε Voltswagen.

  • 30/4/2021

Η Volkswagen μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των ΗΠΑ, αυτή της φορά από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία θα διεξάγει έρευνα για το εάν η ανακοίνωσή της, την Πρωταπριλιά, πώς αλλάζει το όνομά της σε Voltswagen, ήταν ένα αθώο ψέμα που έγινε κατά… λάθος ή έχει από πίσω της και μια τάση χειραγώγησης της μετοχής που εκείνο το διάστημα σημείωσε άνοδο 12,5%!

Αυτό μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η ανακοίνωση από το τμήμα PR της γερμανικής φίρμας πώς θα μετασχηματιστεί επί της ουσίας σε μια εταιρεία που θα αποτελέσει αντίπαλο δέος στην Tesla, συνδυαστικά με το λανσάρισμα μιας σειράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (ID.3, ID.4, κλπ.), μάλλον μπέρδεψε τους επενδυτές που είναι ιδιαίτερα θετικοί στην αγορά μετοχών γύρω από τις νέες τεχνολογίες και την μετάβαση στην «πράσινη» μετακίνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά μετά αποτελέσματα της έρευνας, παρά μόνον πώς το Volkswagen Group of America (VWoA) επιβεβαίωσε πώς συνεργάζεται με τις αρχές που διεξάγουν την έρευνα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η VW Αμερικής, για να τιμήσει το έθιμο της Πρωταπριλιάς, δημοσίευσε "κατά λάθος" ένα δελτίο τύπου που ανακοίνωνε ότι θα άλλαζε το όνομά της. Μια μέρα πριν, στις 30 Μαρτίου, η VW προχώρησε στην αλλαγή των λογοτύπων της, που συνοδεύθηκε με μια ανακοίνωση που περιελάμβανε και σχετικά σχόλια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της VWoA, Scott Keogh.

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, η VW ζήτησε συγνώμη για αυτό το «λάθος» του τμήματος PR, αν και η ζημιά είχε γίνει. Πολλά μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο δημοσίευσαν αυτή τη λανθασμένη πληροφορία (αν και εμείς στο caranddriver.gr, κρατήσαμε μια επιφυλακτική στάση) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να «τρέξει» την μετοχή κατά 12,5%, πριν γίνει και πάλι η διόρθωση έπειτα από την επίσημη διάψευση της Volkswagen.

Το μόνο που μένει να δούμε εάν η εξέλιξη θα είναι ένα αυστηρό πρόστιμο, όπως συνέβη και στον πρόσφατο παρελθόν με το Dieselgate που στοίχισε πολλά εκατομμύρια στη γερμανική εταιρεία.