Volvo: Βάζει τέλος στη χρήση δέρματος στα ηλεκτρικά μοντέλα της


Η Volvo κάνει την αρχή από το νέο C40 Recharge και σε όλα τα νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της δεν θα χρησιμοποιεί καθόλου δέρμα.

  • 24/9/2021

Όταν το Volvo C40 Recharge έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του τον περασμένο Μάρτιο, είχε πολλά περίεργα και καινοτόμα στοιχεία. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά ήταν το γεγονός ότι το δεύτερο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo  θα πωλείται μόνο διαδικτυακά. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι το C40 Recharge, παρότι είναι ένα premium πολυτελές EV, δεν έχει ούτε ένα κομμάτι από δέρμα στο εσωτερικό του.

Αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Η Volvo  ανακοίνωσε ότι από το C40 Recharge και έπειτα όλα τα νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της δεν θα έχουν καθόλου δέρμα στο εσωτερικό τους.

Στα επόμενα χρόνια μάλιστα, η Volvo  θα παρουσιάσει μία εντελώς νέα οικογένεια αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκίνητων και μέχρι το 2030, στοχεύει να προσφέρει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που όλα τους δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου δέρμα.

Στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της για μηδενική χρήση δέρματος, η Volvo κινείται δραστήρια ώστε να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας βιώσιμες πηγές για πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη αυτοκινητοβιομηχανία.

Έως το 2025 η εταιρεία στοχεύει το 25% των υλικών στα νέα μοντέλα να αποτελείται από ανακυκλωμένα και βιολογικής βάσης υλικά, καθώς η σκοπεύει να έχει γίνει μία πλήρως κυκλική επιχείρηση έως το 2040. Ως τμήμα των κλιματικών της σχεδίων, σκοπεύει επίσης έως το 2025 οι άμεσοι προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προμηθεύουν υλικά, να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πορεία της εταιρίας προς τη μηδενική χρήση δέρματος στις καμπίνες των αυτοκινήτων της έχει επίσης ως κίνητρο την ανησυχία για τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτροφής βοοειδών, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών. Η κτηνοτροφία εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 14% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, που προέρχονται κυρίως από την εκτροφή βοοειδών.

Αντί για την επιλογή δέρματος, η Volvo θα προσφέρει στους πελάτες της εναλλακτικές προτάσεις, όπως τα υψηλής ποιότητας βιώσιμα υλικά που φτιάχνονται από ανακυκλώσιμες και βιολογικής βάσης πήγες. Για παράδειγμα, το Nordico, ένα νέο υλικό για το εσωτερικό που δημιουργήθηκε από τη Volvo, θα αποτελείται από υφάσματα που φτιάχνονται από ανακυκλώσιμο υλικό, όπως οι φιάλες PET, υλικά που αποτελούνται από δασικά απόβλητα, προερχόμενα από βιώσιμα δάση στη Σουηδία και τη Φιλανδία, καθώς και φελλούς που ανακυκλώνονται από τη βιομηχανία οίνου. Με αυτό τον τρόπο η σουηδική εταιρεία θέτει ένα νέο πρότυπο για την premium σχεδίαση εσωτερικών. Το συγκεκριμένο υλικό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην επόμενη γενιά μοντέλων Volvo.

Η Volvo θα συνεχίσει επίσης να προσφέρει επιλογές με βάση το μαλλί από προμηθευτές που είναι πιστοποιημένοι για υπεύθυνη χρήση πόρων, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να εξασφαλίσει πλήρη ιχνηλασιμότητα και καλή μεταχείριση των ζώων στην αλυσίδα εφοδιασμού μαλλιού που χρησιμοποιεί. Η Volvo σκοπεύει επίσης να ελαττώσει τη χρήση υποπροϊόντων από την κτηνοτροφική παραγωγή που χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών, ελαστικών, λιπαντικών και συγκολλητικών ουσιών, είτε ως τμήμα των υλικών είτε σε μία χημική διαδικασία που πραγματοποιείται στην παραγωγή ή την επεξεργασία του υλικού. Η εταιρεία προχωρά σε αυτή την κίνηση διότι πιστεύει ότι ενώ η μηδενική χρήση δέρματος είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, από μόνη της δεν καθιστά «vegan» ένα εσωτερικό αυτοκινήτου.