Volvo και Uber έτοιμες για αυτόνομη οδήγηση


Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Volvo με την Uber ενσωματώνοντας αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη στα νέας γενιάς Volvo που θα βασίζονται στην πλατφόρμα SPA2

  • 15/6/2019

Η Volvo πιστεύει ότι η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στην οδική ασφάλεια για την κοινωνία συνολικά, όταν όλα τα αυτοκίνητα γίνουν αυτόνομα. Προς αυτή την κατεύθυνηση η σουηδική φίρμασ και η η εταιρεία μετακινήσεων Uber παρουσίασαν ένα από κοινού εξελιγμένο αυτοκίνητο παραγωγής, ικανό να οδηγείται μόνο του, που αποτελεί το επόμενο βήμα της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Η Volvo Cars και η Uber συμφώνησαν σε μια συνεργασία το 2016 και έκτοτε έχουν εξελίξει αρκετά πρωτότυπα με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη του αυτο-οδηγούμενου αυτοκινήτου. Το Volvo XC90 που παρουσιάζεται είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που, σε συνδυασμό με το σχετικό σύστημα της Uber, μπορεί να οδηγείται πλήρως αυτόνομα.

Το XC90 που αποτέλεσε τη βάση για το σημερινό όχημα εξοπλίζεται με χαρακτηριστικά ασφαλείας που επιτρέπουν στην Uber να εγκαταστήσει εύκολα το δικό της σύστημα αυτο-οδήγησης και κάνει δυνατή τη μελλοντική ανάπτυξη αυτο-οδηγούμενων οχημάτων στο δίκτυο της Uber, ως ξεχωριστής υπηρεσίας μεταφορών για κοινή χρήση. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του – έτοιμου για αυτόνομη οδήγηση – οχήματος παραγωγής της Volvo περιλαμβάνουν αρκετά εφεδρικά συστήματα για τις λειτουργίες του τιμονιού και των φρένων, καθώς και εφεδρική τροφοδοσία μπαταρίας. Εάν κάποιο από τα κύρια συστήματα πάψει να λειτουργεί για οποιονδήποτε λόγο, τα εφεδρικά συστήματα είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται αμέσως για να σταματούν με ασφάλεια το αυτοκίνητο.

Εκτός από τα ενσωματωμένα εφεδρικά συστήματα της Volvo, μια σειρά από αισθητήρες που φέρει το όχημα είναι σχεδιασμένοι για το αυτο-οδηγούμενο σύστημα της Uber, προκειμένου το όχημα να λειτουργεί με ασφάλεια και να πραγματοποιεί ελιγμούς σε αστικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με την προϊοντική πλατφόρμα της Volvo, το σύστημα αυτο-οδήγησης της Uber είναι δυνατό να καταστήσει στο μέλλον εφικτή την ασφαλή και αξιόπιστη, αυτόνομη μετακίνηση κοινής χρήσης (ridesharing) χωρίς την ανάγκη ειδικά εκπαιδευμένων εργαζομένων της Uber που λειτουργούν και επιβλέπουν το αυτοκίνητο σε περιοχές που έχουν καθοριστεί και είναι κατάλληλες για αυτόνομη οδήγηση. Το όχημα παραγωγής με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης αποκαλύφθηκε ως μέρος  της εμπορικής συμφωνίας που έκανε η Volvo με την Uber το 2016 για την παροχή δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης στα επόμενα χρόνια.

Η Volvo Cars σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο πρωτότυπο αυτόνομο όχημα που θα αποτελέσει τη βάση για την παρουσίαση των μελλοντικών αυτόνομων αυτοκινήτων της στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Αυτές οι τεχνολογίες θα παρουσιαστούν στην επόμενη γενιά μοντέλων της Volvo, που θα βασίζονται στην πλατφόρμα SPA2, και θα περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά σχεδιασμένα να επιτρέπουν την αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη σε ξεκάθαρα προσδιορισμένες περιοχές, όπως αυτοκινητόδρομοι και περιφερειακοί δρόμοι.