Volvo XC60 2025: Με 100% ηλεκτρική παραλλαγή και νέο όνομα


Το Volvo XC60 του 2025 θα έχει μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση, θα αλλάξει ονομασία και θα κάνει πρεμιέρα για την νέα σχεδιαστική γλώσσα της σουηδικής εταιρείας. Τι γνωρίζουμε έως τώρα.

  • 8/4/2022

To νέο Volvo XC60 θα είναι έτοιμο το 2025 και πρόκειται να υποστεί μια ολική μεταμόρφωση. Το δημοφιλές SUV της Volvo και πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της θα αλλάξει το όνομά του και θα υιοθετήσει μια διαφορετική σχεδίαση. Όσον αφορά το μηχανικό κομμάτι, θα ποντάρει στην ηλεκτρική ενέργεια, περιλαμβάνοντας μία 100% ηλεκτρική έκδοση στην γκάμα του.

Το επόμενο XC60 λοιπόν, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα, θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων πωλήσεων της Volvo για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια. Το 2021 λόγω και της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν μόνο το 6,5% των παγκόσμιων πωλήσεων της Volvo. Ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 50% έως το 2025.

Το 100% ηλεκτρικό SUV της Volvoθα είναι ο μεγάλος αδερφός του XC40 Recharge και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που θα χρησιμοποιεί τις μπαταρίες που θα κατασκευάζονται από τη νέα κοινοπραξία της Volvo και της Northvolt στο νέο gigafactory μπαταριών στη Σουηδία.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα, οι πληροφορίες λένε ότι το νέο SUV της Volvo θα βασίζεται στην πλατφόρμα SPA2, που είναι συμβατή με 100% ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι και λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του σημερινού XC60 με θερμικούς κινητήρες, η Volvo αναμένεται να διατηρήσει τα θερμικά σύνολα στο χαρτοφυλάκιό της για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Björn Annwall, CFO της Volvo, εξήγησε γιατί καθυστέρησε η πλήρης ηλεκτροδότηση του SUV της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για όσο το δυνατόν περισσότερο: «Παρουσιάσαμε το XC90 πριν από το XC60, οπότε ενώ ανανεώσαμε το XC90, αποφασίσαμε να το κάνουμε εντελώς ηλεκτρικό. Υπάρχει συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε για κάθε ένα από τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή όταν φτάσουμε στο XC60. Είναι πιο εύκολο να το κάνουμε αυτό αν είναι λίγο αργότερα.» Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ο διάδοχος του XC60 θα έχει αυτόνομες λειτουργίες οδήγησης και υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας.