VW: Δύο νέα εργοστάσια για την ηλεκτροκίνηση


Ο γερμανικός όμιλος θα διευρύνει την παραγωγικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναβαθμίζοντας δύο νέα εργοστάσια.

  • 15/11/2018

Στόχος του VW Group είναι να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα υπάρχει στην Ευρώπη. Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύνολο από νέα εργοστάσια που θα προστεθούν στο μεγαλύτερο στο Zwickau. Από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας τα εργοστάσια στο Emden και στο Ανόβερο θα ξεκινήσουν και αυτά να κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα.

Συγκεκριμένα στο Emden η εκκίνηση θα γίνει το 2022 δίχως η VW να διευκρινίζει για την ώρα ποια μοντέλα θα παράγονται εκεί. Πάντως πληροφορίες μας αναφέρουν πως η VW προβλέπει την παραγωγή 200.000 μοντέλων πάνω στην βασική της πλατφόρμα MEB και ένα σημαντικό μοντέλο θα είναι το I.D. Aero που θα αντιμετωπίσει το Model S και που πιθανότατα θα παράγεται στο εργοστάσιο στο Emden.

Στο Ανόβερο θα κατασκευάζεται το I.D. Buzz, ένα minibus με ρετρό σχεδίαση που φημολογείται πως θα το δούμε και με τα σήματα της Ford (εφόσον διευρυνθεί η συνεργασία των δύο ομίλων). Σήμερα η VW κατασκευάζει τα Passat και Arteon στο Emden, ενώ στο Ανόβερο παράγονται τα Tiguan, Amarok, T6 και Crafter (το ηλεκτρικό).

Σε πέντε χρόνια από σήμερα στο Emden θα κατασκευάζονται μόνο ηλεκτρικά ενώ στο Ανόβερο και κάποια συμβατικά οχήματα (μαζί με τα ηλεκτρικά). Πάντως για να απελευθερωθεί χώρος από την γραμμή παραγωγής το T6 Transporter πιθανότατα θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της VW στην Τουρκία, ενώ ακούγεται πως το Passat με την μειωμένη ζήτηης θα μετακομίσει στην Τσεχια δίπλα στην παραγωγή της Octavia.

Υπενθυμίζεται πως το εργοστάσιο στο Zwickau που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τσεχία υπάρχει ήδη αλλά από το 2020 θα αναβαθμιστεί πλήρως και η παραγωγή του θα είναι εστιασμένη αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.