Juha Kankkunen: Η επική αντεπίθεση με Toyota Celica που έμεινε στην ιστορία (video)


Σαν σήμερα, το 1959, γεννιέται σε μία φάρμα ένα σπάνιο οδηγικό ταλέντο, που μπόρεσε μέσα από δυσκολίες να βρει τον δρόμο του και να κατακτήσει 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλι.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 2/4/2024

O Juha Kankkunen δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι έχει ένα σπάνιο ταλέντο το οποίο έδειξε για δεκαετίες στις ειδικές διαδρομές. Σήμερα ο Φινλανδός γίνεται 64 ετών και με αυτή την αφορμή θυμόμαστε μία από τις πολλές, εντυπωσιακές στιγμές της πλούσιας καριέρας του. 

Συγκεκριμένα η οδηγική του ιδιοφυία και οι ικανότητές του φάνηκαν με τον καλύτερο τρόπο το 1994, στο ράλι των «1.000 Λιμνών», στην πατρίδα του.

Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο Kankkunen θα αποδείκνυε με τον πλέον πειστικό τρόπο τον λόγο που είχε στεφθεί ήδη τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι (1986, 1987, 1991 και 1993). Ήταν στον αγώνα των «1.000 Λιμνών» όπου ο Φινλανδός οδηγός τής Toyotaμε την οποία συμμετείχε εκείνη τη χρονιά, έκλεψε τις εντυπώσεις.

Στο συγκεκριμένο ράλι θα ξεκινούσε πρώτος στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή τού αγώνα, κάτι που σήμαινε ότι μαζί με τον συνοδηγό του τον Nicky Grist θα μειονεκτούσαν έναντι των αντιπάλων τους επειδή θα καθάριζαν τον δρόμο από χώμα και πέτρες, επιτρέποντας στους επόμενους να κινούνται πιο γρήγορα.

Ο Kankkunen το γνώριζε αυτό και πίεσε εξαρχής, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο. Όμως, στη δεύτερη ειδική, από τις συνολικά 35 του αγώνα, η Celica Turbo 4WD ST185 βγήκε από τον δρόμο και υπέστη σοβαρή ζημιά, ιδίως στο πίσω μέρος όπου έσπασε ο εκεί αριστερός τροχός. 

Το πλήρωμα κατάφερε να συνεχίσει και να φτάσει ως τον χώρο τού σέρβις, έχοντας χάσει πολύ χρόνο και έχοντας πέσει στην 76η θέση τής προσωρινής κατάταξης. Από εκεί και έπειτα, ο Juha Kankkunen άρχισε να οδηγεί με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί.

Το αποτέλεσμα; Μπορούμε να το δούμε στο παρακάτω video...