Χώρα εκτός Ε.Ε. απαγορεύει τα αυτοκίνητα με ΜΕΚ από το 2035


Το σχέδιο είναι... copy-paste του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ενώ μεταξύ άλλων προβλέπει και επιδότηση αγοράς στη λογική του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

  • 28/12/2022

Όλα δείχνουν ότι ο Καναδάς βρίσκεται στην τελική ευθεία για να «αντιγράψει» την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απαγορεύσει την πώληση νέων οχημάτων που θα εφοδιάζονται με ΜΕΚ από το 2035. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια περίοδο διαβούλευσης για το νέο κανονισμό η οποία θα έχει διάρκεια 75 ημερών με αφετηρία την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους. 

Την άνοιξη η καναδική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Steven Guilbeault είχε δημοσιεύσει το προσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. 

Το πλάνο θέλει τους εισαγωγείς οχημάτων και τους κατασκευαστές να σταματήσουν να τροφοδοτούν την αγορά με θερμικά αυτοκίνητα και αυτή η μετάβαση θα γίνει σταδιακά μέσα από ενδιάμεσες φάσεις. Το σχέδιο αναφέρει ότι από το 2026 θα πρέπει το 20% των νέων οχημάτων να είναι αμιγώς ηλεκτρικά και το 2030 το ποσοστό θα ανέβει στο 60%, πριν φτάσουμε στην απόλυτη κυριαρχία των οχημάτων μηδενικών ρύπων το 2035. 

Για να έρθουν τα παραπάνω νούμερα θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αφού τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 μόλις το 5,2% των νέων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά ενώ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους το συγκεκριμένο μερίδιο έφτασε το 7,2%.

Προκειμένου η κυβέρνηση να διευκολύνει τη μετάβαση προς τον ηλεκτρισμό σκοπεύει να ανανεώσει το πρόγραμμα επιδότησης που τρέχει ήδη και θυμίζει αρκετά το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ενώ παράλληλα έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2027 θα έχει εγκαταστήσει 50.000 σημεία φόρτισης στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έκανε γνωστή την πρόθεσή της να επενδύσεις 1,7 δις ευρώ στην αγορά για ηλεκτρικά επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά και άλλα 286 εκατ ευρώ σε νέους σταθμούς φόρτισης. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα Υποδομών CIB ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 358 εκατ. ευρώ σε υποδομές φόρτισης και ανεφοδιασμού για οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Από εκεί και πέρα το παράδειγμα της Καλιφόρνια που θέλει να απαγορεύσει την πώληση των συμβατικών αυτοκινήτων από το 2035 το ακολουθούν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Όρεγκον, η Ουάσιγκτον και το Βερμόντ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση της Καλιφόρνια ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί το 2035 να απαγορευτεί τελείως η πώληση οχημάτων με ΜΕΚ τελικά αποφασίστηκε να εξαιρεθούν τα plug-in hybrid κάτι το οποίο θα συμβεί και στην περίπτωση του Καναδά.