Χωρίς τιμόνι, χωρίς pedal γκαζιού και φρένου – οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν νέα robot-taxi!


Στο πλαίσιο της εξέλιξης και διάδοσης των αυτόνομων οχημάτων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούνται πρωτοπόρες. Μάλιστα, σύντομα θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη χώρα τους αυτοκίνητα χωρίς τιμόνι!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/10/2018

Στις ΗΠΑ θα μπορούσαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς τιμόνι! Αυτό προκύπτει από τα σχέδια του NHTSA (της αμερικανικής υπηρεσίας κυκλοφοριακής ασφάλειας), τα οποία προβλέπουν την αδειοδότηση κυκλοφορίας αυτόνομων αυτοκινήτων (επιπέδου 4), δηλαδή τελείως χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις και οι φόβοι είναι πολλοί. Γι’ αυτό το λόγο, ο NHTSA εξέδωσε νεότερους κανόνες, πιο αυστηρούς, προκειμένου το... κύμα αυτονομίας να μην επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν, μάλιστα, υπάρξουν προβλήματα, η αμερικανική υπηρεσία θα διατηρήσει το δικαίωμα αυστηροποίησης των απαιτήσεων ανά πάσα στιγμή. Η General Motors και η Waymo είναι οι δύο πρώτες μεγάλες εταιρείες, που ήδη έχουν ανακοινώσει την επιθυμία της έναρξης των υπηρεσιών robot-taxi μέσα στους επόμενους μήνες.

Παρά την αποδοχή της GM σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία και η κριτική για τα αυτόνομα αυτοκίνητα παραμένει, ιδιαίτερα από τότε που ένα αυτόνομο αυτοκίνητο της Uber προκάλεσε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δοκιμές με τα robot-taxi τις έχει αναλάβει η Uber.