Χρεοκοπεί η General Motors


Αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της καταθέτει τη Δευτέρα (1/6/2009) η General Motors, μία αυτοκινητοβιομηχανία που περισσότερα από 100 χρόνια ήταν αναπόσταστο μέρος της αμερικανικής βιομηχανικής ιστορίας και για 77 χρόνια ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
  • 1/6/2009

Αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της καταθέτει τη Δευτέρα (1/6/2009) η General Motors, μία αυτοκινητοβιομηχανία που περισσότερα από 100 χρόνια ήταν αναπόσταστο μέρος της αμερικανικής βιομηχανικής ιστορίας και για 77 χρόνια ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Περιττό να πούμε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στον αμερικανικό βιομηχανικό κλάδο.

Το αμερικανικό δημόσιο, που πλέον θα ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ανακοίνωσε πως η GM θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της, θέτοντας σε «τεχνική ανεργία» άλλα τρία. Το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δις δολάρια για το 60% του κεφαλαίου της εταιρίας. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα δώσουν 9,5 δις δολάρια και θα ελέγχει το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης. Παράλληλα, οι σημερινοί μέτοχοι θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.