Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα


Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο αυτοκίνητό μας για να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους και εργασίες συντήρησης ενόψει του χειμώνα, ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις και απρόσμενα έξοδα.

  • 24/1/2022

Η συντήρηση του αυτοκινήτου μας είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνουμε όλες τις εποχές του έτους, αλλά ακόμη περισσότερο ενόψει του χειμώνα. Ο οδηγός πρέπει να αφιερώνει λίγο από τον χρόνο του και ελέγχει ο ίδιος κάποια από τα σημεία και τα συστήματα του οχήματος, ώστε να είναι σίγουρος πως θα μεταφέρεται πάντα και με ασφάλεια στον προορισμό του.

Η εποχική μετάβαση προς τον χειμώνα κάνει επιτακτικότερη την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ελέγχου στο όχημά μας (και επιδιόρθωσης κάποιων ζημιών ή δυσλειτουργιών), λόγω των δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Ως μεσογειακή χώρα, συνήθως δεν έχουμε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των Κεντροευρωπαίων ή Βορειοευρωπαίων, αλλά και ως μεσογειακός λαός δεν είμαστε τόσο τυπικοί όπως αυτοί όταν πρόκειται για τέτοιες δραστηριότητες. Όμως, αξίζει να κάνουμε μόνοι μας κάποιους απλούς ελέγχους στο αυτοκίνητό μας.

Ελαστικά

Ελέγχουμε οπτικά την κατάστασή τους για τυχόν φθορές στα πλαϊνά ή στο πέλμα και δεν αμελούμε τη ρεζέρβα (σε περίπτωση που διαθέτει το αυτοκίνητό μας). Ελέγχουμε το βάθος του πέλματος το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα 1,5 mm στα θερινά ελαστικά (πλέον, αυτά εφοδιάζονται με δείκτες οι οποίοι αποκαλύπτονται όταν έχουν φθαρεί και μας ενημερώνουν ότι χρειάζονται αντικατάσταση).

Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο δύσκολες, κάτοικοι από τους κατοίκους χρησιμοποιούν στο αυτοκίνητό τους είτε ελαστικά της κατηγορίας «Mud and Snow» είτε χειμερινά, για όσο διάστημααπαιτείται. Και αυτά χρειάζονται την προσοχή μας και την αντικατάστασή τους όταν πρέπει. Εννοείται ότι ελέγχουμε συχνά την πίεση των ελαστικών, ιδανικά κάθε εβδομάδα.

Μπαταρία

Πρέπει να διαπιστώσουμε την απόδοσή της, καθώς οι απαιτήσεις τον χειμώνα είναι περισσότερες. Καλό είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, ιδίως εάν έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την τελευταία αντικατάστασή της.

Βεβαίως, αυτό έχει κάποιο κόστος. Στο εμπόριο, υπάρχουν συσκευές μέτρησης των μπαταριών με μικρό κόστος, όμως δεν είναι πάντα αξιόπιστες οι ενδείξεις τους. Επίσης, φροντίζουμε να είναι προστατευμένοι οι πόλοι της από το κρύο και την υγρασία.

Έλεγχος υγρών

Κοιτάζουμε τη στάθμη του αντιψυκτικού υγρού, που πρέπει να είναι μεταξύ των ενδείξεών min και max και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται. Επιλέγουμε ένα προϊόν καλής ποιότητας το οποίο θα προστατεύει σωστά τον κινητήρα.

Επίσης, ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού αυτού, όπως και τη στάθμη του πλυστικού υγρού για το παρμπρίζ και φροντίζουμε να είναι γεμάτο το δοχείο του, καθώς η χρήση του είναι συχνότερη τον χειμώνα. Τέλος, ελέγχουμε και τη στάθμη των υγρών φρένων.

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων και τσιμουχών

Ελέγχουμε και καθαρίζουμε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων και δοκιμάζουμε την ικανότητά τους να διώχνουν ικανοποιητικά το νερό από το παρμπρίζ και το πίσω τζάμι (εάν το όχημά μας διαθέτει πίσω υαλοκαθαριστήρα) σε όλη την επιφάνεια που κινούνται, ιδίως σε αυτή εμπρός από τον οδηγό. Εάν χρειάζεται, τους αντικαθιστούμε.

Καλό θα είναι να επιλέγουμε αυτούς γνωστών εταιρειών, παρά το αυξημένο κόστος τους σε σχέση με αυτούς που θα μας δώσει ένας γνωστός ή κάποιος πλανόδιος. Ένας καλής ποιότητας υαλοκαθαριστήρας είναι αποδοτικότερος στην απαγωγή του νερού, πιο ήσυχος στη λειτουργία του και διαρκεί περισσότερο στον χρόνο.

Φροντίζουμε να καθαρίσουμε καλά τα αυλάκια απορροής του νερού που υπάρχουν στη βάση του παρμπρίζ. Επίσης, ελέγχουμε τις τσιμούχες τόσο σε αυτό όσο και σε όλα τα τζάμια, όπως και στις πόρτες του οχήματος και να τις φροντίζουμε με τα κατάλληλα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο.

Σύστημα θέρμανσης

Θέτουμε σε λειτουργία το καλοριφέρ του οχήματος για να δούμε την απόδοσή του και ελέγχουμε τη ροή αέρα για την αντιθαμβωτική λειτουργία του συστήματος στο παρμπρίζ και τα εμπρός πλαϊνά τζάμια. Επίσης, δοκιμάζουμε το σύστημα αποθάμβωσης και ξεπαγώματος του πίσω τζαμιού, εάν διατίθεται. Εάν έχουμε αμφιβολία, καλό είναι να πάμε το αυτοκίνητό μας για έλεγχο από κάποιον επαγγελματία.

Κλειδαριές θυρών

Εάν το αυτοκίνητό μας είναι κάποιας ηλικίας και το κλειδώνουμε και ξεκλειδώνουμε τοποθετώντας το κλειδί στην πόρτα, φροντίζουμε να διατηρούμε τις κλειδαριές σε καλή κατάσταση και να χρησιμοποιούμε κάποιο προϊόν που αποτρέπει να παγώσουν, σε περίπτωση έντονου ψύχους.

Φώτα

Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία και απόδοσή των φώτων, των φλας, των φώτων της πίσω πινακίδας κυκλοφορίας –ακόμα και αυτών της πλαφονιέρας– του οχήματός μας. Εάν το αυτοκίνητό μας δεν διαθέτει προβολείς αερίου ξένου ή LED, φροντίζουμε να είναι σωστό το ύψος της δέσμης φωτός των προβολέων του.