Υβριδικοί κινητήρες στα NASCAR;


Σύμφωνα με πληροφορίες στον αμερικανικό Τύπο, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που συμμετέχουν στον θεσμό NASCAR πιθανόν θα έχουν κινητήρες υβριδικής διάταξης από το 2021.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 14/10/2019

Οι αγώνες NASCAR («National Association for Stock Car Auto Racing») αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του αμερικανικού μότορσπορ, με εκατομμύρια φίλους. Οι σχετικά απλοί κανονισμοί που διέπουν τον θεσμό, συγκριτικά με θεσμούς αγώνων αυτοκινήτων της Ευρώπης, η αντίστοιχα σχετική ευκολία (για τους Αμερικανούς) να συμμετέχουν σε αυτόν και η ιστορία του, έχουν κάνει τους αγώνες αυτούς δημοφιλείς.

Η τεχνολογία των αυτοκινήτων που συμμετέχουν σε αυτούς είναι ξεπερασμένη σε σχέση με ό,τι ισχύει στη Γηραιά ήπειρο, κάτι που γίνεται σκόπιμα για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του θεσμού (για παράδειγμα, ως το 2012 επιτρεπόταν η χρήση καρμπιρατέρ στους κινητήρες). Πλέον, όμως, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν για τα NASCAR. 

Σύμφωνα με τον κ. John Probst, Αντιπρόεδρος του θεσμού και υπεύθυνος για την εξέλιξη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους αγώνες η χρήση κινητήρων με σύστημα υβριδικής διάταξης, από το 2021. Θυμίζουμε ότι τώρα τα αγωνιστικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτούς έχουν V8 κινητήρα, χωρητικότητας 5,8 λίτρων. Ωστόσο, τα μοντέλα παραγωγής που διαθέτουν μόνο τέτοιο κινητήρα –και επιτρέπεται να λάβουν μέρος στο θεσμό– μειώνονται σε αριθμό ή διαθέτουν τεχνολογία που πλέον δεν είναι σύννομη με ό,τι προβλέπει ο κανονισμός.

Ο κ. Probst δήλωσε ότι αυτός θα πρέπει να επανεξεταστεί και είπε ότι είναι πιθανόν να επιτραπούν και μικρότερης χωρητικότητας κινητήρες. Πάντως, οι υπεύθυνοι του θεσμού των IndyCars, ο επίσης δημοφιλής θεσμός αγώνων αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει ήδη ότι από το 2022 τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα συμμετέχουν σε αυτόν θα έχουν υβριδικής διάταξης κινητήρα. 

ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK