Υπέρ των βενζινοκινητήρων το αφεντικό των Lamborghini και Bugatti


Σε μία συνέντευξή του στο βρετανικό Top Gear, ο πρόεδρος και CEO των Lamborghini και Bugatti, Stephan Winkelmann, δεν διστάζει να κρύψει την προτίμησή του για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 12/12/2020

Αυτό εκ πρώτης όψεως φαντάζει λογικό. Ένας ηλεκτροκινητήρας, όσο ισχυρός και αν είναι, δεν θα αποκτήσει ποτέ τον ήχο ή το χαρακτήρα ενός V12, πόσο μάλλον ενός W16. Ο Stephan Winkelmann, βέβαια, αναπτύσσει περαιτέρω το σκεπτικό του. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ηλεκτρικό μέλλον της Bugatti, απάντησε ότι η εταιρία εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο και θεωρεί ότι το κοινό της θα μπορούσε να αγκαλιάσει ένα ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο αυτής της κλάσης.

Αμέσως μετά, όμως, ακολούθησε η ερώτηση για το μέλλον της Chiron και των κινητήρων εσωτερικής καύσης. «Η Chiron αποτελεί ένα αντικείμενο για συλλέκτες. Είναι κάτι που είναι ίσως το τελευταίο του είδους του. Πρόκειται να κρατήσει ή να αυξήσει την αξία του τις δεκαετίες που έρχονται. Είναι η κορυφή της τρέχουσας τεχνολογίας αυτοκινήτων. Ίσως είναι η τελευταία φορά που γίνεται ένας τέτοιος κινητήρας εσωτερικής καύσης. Αλλά θυμηθείτε, η μέση απόσταση που καλύπτει μία Chiron είναι χίλια μίλια το χρόνο. Είναι ένα αυτοκίνητο περιορισμένης παραγωγής. Λιγότερα από 100 το χρόνο. Επομένως, δεν επηρεάζουμε μαζικά τις εκπομπές ρύπων παγκοσμίως. Έτσι, εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να διατηρήσουμε τον κινητήρα καύσης όσο το δυνατόν περισσότερο».

Αναφορικά με τη Lamborghini, χωρίς να αποκαλύψει κάτι καινούριο, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, θα πρέπει να αναμένουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα νέα. Ενώ όμως η εταιρία θα αρχίσει να περνά σε μία περίοδο μερικής ηλεκτροδότησης, είναι βασικό να βρεθούν τρόποι να αναβαθμιστεί ο V12, καθώς αποτελεί τον πυρήνα στην ιστορία της φίρμας. Στο μέλλον, μάλιστα, δεν θα είναι η τελική ταχύτητα που θα παίζει τον πρώτο ρόλο αλλά η οδηγησιμότητα και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου.

Η τελευταία ερώτηση είχε να κάνει με το πως ο ίδιος θα μπορούσε, με μία πρόταση, να περιγράψει τις δύο αυτές εταιρίες. Και χωρίς να το πολυσκεφτεί, η απάντηση του Winkelmann ήταν πως «Η Lamborghini παραδίδει τα όνειρα των πελατών μας. Η Bugatti προσφέρει αυτοκίνητα πέρα από τα όνειρα των πελατών μας».