Υποβάθμιση Tata εξαιτίας της Jaguar/Land Rover


Tα κατώτερα του αναμενομένου τα οικονομικά αποτελέσματα της Jaguar/Land Rover οδήγησαν στην υποβάθμιση των ομολόγων της Tata Motors στην κατηγορία των “Junk”.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/12/2018

Τα ισχνά οικονομικά αποτελέσματα της Jaguar/Land Rover δημιουργούν τριγμούς στο οικοδόμημα της Tata Motors, η οποία  κατέχει από το 2008 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με φόντο το Brexit, τον πόλεμο “δασμών” που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και τη διαρκώς μειούμενη ζήτηση πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Jaguar/Land Rover χάνει συνεχώς έδαφος το οποίο ευελπιστεί να ανακτήσει με το λανσάρισμα της δεύτερης κατά σειράς γενιάς του Range Rover Evoque και την ηλεκτροκίνηση Jaguar i-Pace, η εμπορική πορεία της οποίας έχει ξεκινήσει.

Μάλιστα, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη προχωρήσει στον περιορισμό στις ημέρες λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων, ενώ από τη δική της πλευρά η Tata Motors την περιστολή των εξόδων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Jaguar/Land Rover κατά 2,5 εκατομμύρια λίρες (2,8 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, ούτε και ο ινδικός όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών διάγει τις καλύτερες των ημερών του, καθώς οι απώλειες που εμφάνισε το δεύτερο τετράμηνο του έτους (141,8 εκατομμύρια δολάρια) είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της.

Με τα παραπάνω δεδομένα στα χέρια της και εκτιμώντας ότι η οικονομική θέση της Tata Motors θα επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην περαιτέρω υποβάθμιση των ομολόγων της Tata Motors, τα οποία και κατέταξε στην κατηγορία του “υψηλού κινδύνου” (Junk).