Υποχρεωτικός ο ήχος για τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα από 1 Ιουλίου του 2019


Τέλος στα αθόρυβα και για το λόγο αυτό επικίνδυνα αυτοκίνητα που κινούνται ηλεκτρικά σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 27/8/2018

Σε ενέργεια τίθεται από την 1η Ιουλίου του 2019 η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα καινούργια υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματο σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. Το σύστημα αυτό θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν το αυτοκίνητο θα κινείται με ταχύτητες μέχρι και 20 km/h, καθώς και όταν ο οδηγός επιλέγει την όπισθεν. Ταυτόχρονα θα υπάρχει, σε θέση άμεσα προσβάσιμη από τον οδηγό και διακόπτης για την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίησή του.

Φυσικά η υποχρεωτική ύπαρξη ηχητικής προειδοποίησης έχει σαν πρωταρχικό στόχο την προστασία των πεζών. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό πως τα ηλεκτρικά μοντέλα καθώς και τα υβριδικά για όσο κινούνται με ενέργεια αποκλειστικά από τις μπαταρίες τους είναι αθόρυβα και δεν γίνονται ακουστικά αντιληπτά από τους πεζούς. Οι οποίοι έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο. Όσο για το όριο των 20 χλμ./ ώρα έχει επιλεγεί γιατί στις μεγαλύτερες ταχύτητες οι θόρυβος κύλισης των ελαστικών έχει τόση ένταση ώστε το όχημα να γίνεται αντιληπτό από τους πεζούς.

Ο προειδοποιητικός ήχος θα πρέπει να είναι ανάλογος του ήχου ενός αυτοκίνητου με κινητήρα εσωτερικής καύσης ανάλογου μεγέθους και αντιστοίχων επιδόσεων, ενώ από κει και πέρα η επιλογή είναι ελεύθερη για κάθε κατασκευαστή. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ο ήχος από τους κινητήρες των συμβατικών μοντέλων τους αποτελεί στοιχείο αναγνώρισης.