20.000 προπαραγγελίες για το ηλιακό αυτοκίνητο της Sono Motors! (photos)


Η παραγωγή του Sion αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η τιμή του, προ φόρων, είναι 25.126 ευρώ!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: SONO MOTORS
  • 3/9/2022

Η... ανυπομονησία για το ηλιακό αυτοκίνητο που θα κατασκευάσει η Sono Motors είναι μεγάλη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραγγελθεί 20.000 αντίγραφα!

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγες ώρες η ίδια η start-up εταιρία από το Μόναχο της Γερμανίας. Αν λάβουμε υπόψιν ότι πέρυσι τον Οκτώβριο ο αριθμός αυτός άγγιζε τις 15.000 οχήματα, τότε βλέπουμε ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο το ενδιαφέρον για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Sion (έτσι ονομάζεται το μοντέλο) αυξήθηκε κατά 33%!

Αυτή τη στιγμή το EV κοστίζει 25.126 ευρώ, προ φόρων και όσοι το έχουν ήδη παραγγείλει πρέπει να πληρώσουν μία προκαταβολή που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 ευρώ. Ωστόσο οι περισσότεροι δίνουν, κατά μέσο όρο, 2.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που έχουν δώσει αρκετά περισσότερα χρήματα. Και όλα αυτά για ένα αυτοκίνητο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η Sono Motors ανακοίνωσε την πρόθεση κατασκευής του αυτοκινήτου του 2018. Θα κατασκευαστεί στη Φινλανδία, σε συνεργασία με την Valvet Automotive. Ετσι, το νωρίτερο που θα μπορεί να παραδοθεί στους… ανυπόμονους αγοραστές του είναι στα τέλη του 2023, ή, πιο πιθανά, στις αρχές του 2024.

Το Sion ξεχωρίζει για τα φωτοβολταϊκά panels που φέρει σχεδόν σε όλες τις επίπεδες επιφάνειες του αμαξώματός του. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι μόνο η εμπρός μάσκα δεν έχει ηλιακές κυψέλες και αυτό για να μην είναι πανάκριβη η αντικατάστασή της σε περίπτωση ατυχήματος.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι οι 456 ηλιακές κυψέλες θα παρέχουν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατά μέσο όρο 112 km επιπρόσθετης αυτονομίας την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να φτάσουν και στα 245 km, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Χωρίς την... ευγενική χορηγία του ήλιου, η μπαταρία 54 kWh του Sion θα του παρέχει 305 km αυτονομίας. Η φόρτιση δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, με όριο 75 kW, αλλά δεδομένης της σχετικά μικρής μπαταρίας, χρειάζεται μόλις 35 λεπτά για να φτάσει στο 80% και επιπλέον 24 λεπτά για την πλήρη φόρτιση.

Η Sono Motors υποστηρίζει ότι μετά από την πρώτη περίοδο «ανάπτυξης» του εγχειρήματος, θα είναι σε θέση να παράξει περίπου 257.000 οχήματα μέσα σε 7 χρόνια.