Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, προϊόν της αποχώρησης του δεύτερου από την Ένωση, που θα δημιουργήσει ζήτημα στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικών οχημάτων για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.
Μετά την έξοδο του Η.Β. από την Ένωση, θεσπίστηκαν κάποιοι μεταβατικοί κανόνες εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να υπολογίζεται ποια προϊόντα δεν θα έχουν δασμούς από και προς τις δύο μεριές.
Οι μπαταρίες, αν και κατασκευάζονται στην Ευρώπη, μπαίνουν στο μεγάλο νησί χωρίς επιπλέον φόρο, ενώ το ίδιο ισχύει και για μερικά πολύτιμα υλικά για τα EV. Ωστόσο, από την 1/1/2024 αυτό πρόκειται να αλλάξει, και σύμφωνα με τον ACEA, πρόκειται να φέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με δεδομένα που έφεραν στο προσκήνιο μέλη του ACEA, ο δασμός που θα επιβληθεί, που θα αφορά το 10% της αξίας του εκάστοτε προϊόντος, θα έχει κόστος 4,3 δισ. ευρώ για τις εταιρείες στην τριετία 2024-2026. Τονίζουν, δε, πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καταστροφικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.
Ως εκ τούτου, η ACEA εισηγείται επίσημα την παράταση της τρέχουσας κατάστασης για τρία χρόνια, μέχρι να βρεθεί καλύτερη εμπορική λύση.
«Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια ασφαλή και αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών που να μπορεί να καλύψει αυτούς τους πιο περιοριστικούς κανόνες αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ACEA, Sigrid de Vries. «Γι’ αυτό ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την τρέχουσα μεταβατική περίοδο κατά τρία χρόνια».
«Έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών, αλλά χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη χωρητικότητα. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές οχημάτων πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία μπαταρίας ή υλικά που εισάγονται από την Ασία».
Όλο αυτό εντείνεται κι από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τους δασμούς να έχουν σαφείς συνέπειες στις πωλήσεις των EV, υπολογίζεται πως μπορεί να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων έως και κατά 480.000 μονάδες.
Και αυτό δυσαρεστεί τους Ευρωπαίους, που βλέπουν ότι η Κίνα έχει το 1/3 της αγοράς EV στο Η.Β., παρά το 10% στους δασμούς.