Aiways U6 SUV-Coupe: Το κινέζικο EV με 218 PS και 0-100 km/h σε 7,0 sec. (photos)


Η κινέζικη start-up παρουσίασε την ευρωπαϊκή έκδοση του δεύτερου ηλεκτρικού SUV της, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 21/10/2022

Σχεδόν 40 ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών του, το ευρωπαϊκό αμιγώς ηλεκτρικό Aiways U6 SUV-Coupe παρουσιάστηκε από την κινεζική start-up.

Πρόκειται για το δεύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της φίρμας, μετά το λανσάρισμα του μεγαλύτερου U5 SUV το 2020 και για την ευρωπαϊκή εκδοχή του μοντέλου, που από τον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί στην αγορά της Κίνας, σημειώνοντας σημαντικό αριθμό παραγγελιών.

Το U6 μοιράζεται την ηλεκτρική πλατφόρμα MAS με το U5, ωστόσο ο ηλεκτροκινητήρας έχει ελαφρώς μεγαλύτερη απόδοση, με ισχύ 218 PS (έναντι 204 του U5) και ροπή 315 Nm. Η μπαταρία με ενεργειακή χωρητικότητα 63 kWh χαρίζει αυτονομία 400 km στο SUV, που χρειάζεται 7,0 sec. για τα 0-100 km/h και έχει τελική ταχύτητα 160 km/h.

Αν και το όνομά του είναι SUV, η σχεδίασή του παραπέμπει περισσότερο σε Crossover, αν και κοιτάζοντάς το από το πλάι μπορεί και να μοιάζει με sedan! Διαφοροποιείται σαφώς από το U5 στο εμπρός μέρος, με το νέο σχήμα των προβολέων, ενώ στο πλάι έχει ισορροπημένες αναλογίες, με τις ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών να προσελκύουν το βλέμμα.

Διαφορετική είναι και η πίσω όψη συγκριτικά με το μεγάλο «αδελφό» του, με τα πίσω φώτα να λειτουργούν ως μια λεπτή λωρίδα LED σε όλο το πλάτος του οχήματος και οριοθετούν το πίσω μέρος με σχέδιο που ακολουθεί τους μπροστινούς προβολείς. Η αεροτομή είναι πιο διακριτική σε σχέση με την έκδοση της κινεζικής αγοράς και δίνει την κάθετη δύναμη που χρειάζεται στην οδήγηση. Με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,248, το U6 είναι σαφώς πιο αεροδυναμικό από το U5 του 0,29.

Η Aiways δεν είχε αποκαλύψει το εσωτερικό του U6, το οποίο επίσης διαφέρει από το κινεζικό. Το τιμόνι έχει πιο κανονικό σχήμα και συνοδεύεται από δύο ψηφιακές οθόνες υψηλής ανάλυσης. Η πιο λεπτή, του πίνακα οργάνων, είναι 8,2 ίντσες, ενώ η μεγαλύτερη, 14,6 ιντσών, του συστήματος infotainment, βρίσκεται οριζόντια τοποθετημένη στην κονσόλα. Παρά τις διαφορές, το εσωτερικό του νέου Aiways U6 συνεχίζει να διατηρεί έναν μινιμαλιστικό και πιο πολυτελή σχεδιασμό.

Σε αντίθεση με το Aiways U5 SUV, οι υποψήφιοι αγοραστές του πιο σπορ Aiways U6 SUV-Coupe μπορούν να περιμένουν υψηλότερης ποιότητας, ελαφριά καθίσματα με ενισχυμένα στηρίγματα καθισμάτων και πλάτης.

Η Aiways σκοπεύει να λανσάρει ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο. Μετά την πρεμιέρα του U6 SUV-Coupe, το οποίο θα εμφανιστεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους μαζί με το U5 SUV στα τέλη του 2022, ήδη ετοιμάζεται ο σχεδιασμός επόμενων μοντέλων.

Έχοντας ως ευρωπαϊκή βάση το Μόναχο, η Aiways συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την επέκτασή της στην Ευρώπη. Οι παραγγελίες είναι ήδη ανοιχτές σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σουηδία, Κροατία, Νησιά Φερόες, Ισλανδία και Σλοβενία, ενώ στόχος είναι η παρουσία της σε ακόμα περισσότερες αγορές.