Ακόμη ένα τουρκικό EV – Ξεκινά η παραγωγή του από start-up του ψευδοκράτους (photos)


Η Gunsel, που έχει έδρα στα κατεχόμενα της Κύπρου, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη παραγωγής του ηλεκτρικού B9.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: GUNSEL
  • 24/3/2023

Μετά το Togg T10X, το τουρκικό ηλεκτρικό SUV με την «αλμυρή» τιμή, οι παραδόσεις του οποίου ξεκινούν τον επόμενο μήνα, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλουν σε παραγωγική διαδικασία άλλο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πρόκειται για το  Gunsel B9, ένα compact τρίθυρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο αποτελεί δημιούρημα της ομώνυμης εταιρείας με έδρα στο τουρκικό ψευδοκράτος, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Η Gunsel ιδρύθηκε το 2016 και την ίδια χρονιά παρουσίασε το B9 concept car, ένα αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο. Στη συνέχεια άρχισε η σχεδίαση του αυτοκινήτου παραγωγής και στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησαν τρία οχήματα προπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και ένα δεύτερο concept EV, το τετρακίνητο crossover J9.

Το 2019 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των κεντρικών γραφείων της φίρμας στο τουρκικό ψευδοκράτος, αλλά και η πρώτη φάση δημιουργίας της μονάδας παραγωγής, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις και η πρώτη έκθεση στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν τα test drives του B9, ενώ το 2021 παρήχθησαν άλλα 10 οχήματα προπαραγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Autogids, η Gunsel δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει, πολύ σύντομα, τη μαζική παραγωγή του B9, το οποίο εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 190 PS και 300 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ενεργειακή χωρητικότητα 52,6 kWh και προσφέρει αυτονομία περίπου 350 km.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,7 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h. Η σχεδίαση του εξωτερικού δείχνει μοντέρνα, ενώ το εσωτερικό είναι μινιμαλιστικό.

Από την άλλη πλευρά, το J9 concept είναι ένα ηλεκτρικό crossover, με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 85 kWh και αυτονομία 500 km. Oι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνολικά 381 PS. Το 4κινητο EV βάρους 2 τόνων θα χρειάζεται 5,0 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα θα φτάνει τα 200 km/h.

Πηγή: Autogids