Alef Model A: Το ιπτάμενο EV που κάνει το Blade Runner πραγματικότητα (photos-video)


Το Alef Model A είναι το όχημα που θα κάνει ταινίες όπως το Blade Runner και το Back To The Future πραγματικότητα, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να... πετάει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ALEF AERONAUTICS
  • 23/10/2022

Η Alef Aeronautics είναι μία start-up εταιρεία από την Καλιφόρνια, η οποία ετοιμάζεται να κάνει τις τις «ταινίες του μέλλοντος,» όπως το Blade Runner και το Back To The Future πραγματικότητα, με το πρωτποριακό ιπτάμενο EV της, το Alef Model A.

Το Alef Model A σκοπεύει να γίνει το πρώτο ιπτάμενο όχημα παραγωγής, με την εταιρεία να δείχνει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα της 7χρονης προσπάθειας και έρευνας που έκανε προκειμένου να σχεδιάσει, κατασκευάσει και εξελίξει το όχημά της.

Η Alef παρουσίασε το μοντέλο και ταυτόχρονα άνοιξε την πλατφόρμα προκρατήσεων, ώστε να μπορέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος να το κάνει δικό του. Η προκράτηση απαιτεί την προκαταβολή ενός ποσού, είτε των 150 δολ, είτε των 1.500 δολ, ανάλογα με το αν ο αγοραστής επιθυμεί να έχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής ή όχι.

Ένας από τους βασικούς επενδυτές του πρότζεκτ είναι η Draper B1, η οποία είχε επενδύσει και στην Tesla στο ξεκίνημά της. «Επένδυσα περσσότερα χρήματα σε αυτό όταν συνειδητοποίησα ότι έχουν κατασκευάσει ένα μικρό πρωτότυπο drone που κάνει ακριβώς αυτό που μου είπαν ότι κάνει,» είπε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Draper B1, Tim Draper. «Ο σχεδιασμός είναι εκπληκτικός. Τα πλαϊνά του αυτοκινήτου μετατρέπονται σε φτερά όταν αυτό απογειώνεται.»

Οι φιλοδοξίες της εταιρείας δε σταματούν στο λανσάρισμα του οχήματος, καθώς στοχεύουν στην έναρξη της παραγωγής από το 2025, ενώ το κόστος θα αγγίζει τα 300.000 δολ. (304.215 ευρώ). Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι η δημιουργία ενός ιπτάμενου οχήματος που θα μπορεί να αποκτήσει ο καθένας, το οποίο πρόκειται να έρθει μέχρι το 2035, θα κοστίζει περίπου 35.000 δολ. (35.491 ευρώ) και θα ονομάζεται Alef Model Z.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Alef Aeronautics, το Model A μπορεί να οδηγηθεί τόσο στους δρόμους μιας πόλης, όσο και σε επαρχιακούς δρόμους, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα της πτήσης, προκειμένου να αποφευχθεί η αναμονή σε κάποιο μποτιλιάρισμα, ή να επιλεχθεί μια πιο σύντομη διαδρομή. Η Alef δεν έχει κάνει γνωστά πολλά από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, πάντως το ιπτάμενο EV της προσφέρει 230 km αυτονομίας σε λειτουργία οδήγησης, και 180 km σε λειτουργία πτήσης.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακόνημα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ελαφρύ, ενώ το cockpit του οχήματος πρόκειται για μία «κάψουλα» που παραμένει σταθερή και διατηρείται σε πλήρη ισορροπία, ακόμα και όταν αυτό στρίβει κατά την πτήση.

Ο Jim Dukhovny, ιδρυτής της Alef, αποκάλεσε το Model A «την πραγματική λύση στην κινητικότητα του 21ου αιώνα,» καθώς ο στόχος της εταιρείας είναι να εξαλείψει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. «Το αυτοκίνητο είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, όμως οι δρόμοι είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό,» είπε ο Dukhovny, τονίζοντας την ανάγκη για ένα τέτοιο όχημα.

Δείτε την παρουσίαση του ιπτάμενου οχήματος της Alef Aeronautics: