ALIA-250 EVA: Πρώτες δοκιμές για το ιπτάμενο ταξί της Νέας Υόρκης


Το ALIA-250 EVA έκανε την πρώτη του πτήση ως το νέο ιπτάμενο ταξί που θα βρεθεί στους αιθέρες της Νέας Υόρκης το 2026.

  • 21/2/2023

Η BETA Technologies είναι μία αμερικανική εταιρεία με έδρα το Βερμόντ που ασχολείται με συστήματα αερουναυπηγικής. Έχει δυναμικό 300 ατόμων και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαιο 800 εκ.δολαρίων από όταν ιδρύθηκε το 2017.

Συνεργαζόμενη με την Blade Air Mobility, που ειδικεύεται στις μετακινήσεις πλούσιων με ελικόπτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατασκεύασαν το ALIA-250 EVA, ένα ιπτάμενο ταξί eVTOL (electric vertical take-off and landing, μτφρ: ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης).

Η Blade Air Mobility πρόκειται να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα του στόλου της με το ALIA-250 EVA το 2026, που έκανε το πρώτο του τεστ στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν δύοεκδόσεις του εν λόγω ιπτάμενου ταξί, μία επιβατική, και μία για μεταφορά αντικειμένων. Η πρώτη έχει χωρητικότητα για 6 επιβάτες, μαζί με τον πιλότο, και κοστίζει περί τα 4 εκ. δολάρια

Το ALIA-250 EVA έχει αυτονομία 250 ναυτικών μιλίων (463 χιλιομέτρων), ενώ μπορεί να φορτίσει μέσα σε μόλις 50 λεπτά, ενώ ως ηλεκτρικό παράγει το 1/10 του ήχου ενός παραδοσιακού ελικόπτερου.

Οι δοκιμές έγιναν στο τοπικό αεροδρομίο του Westchester στην περιοχή White Plains της Νέας Υόρκης, με ένα από τα πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα της BETA.