Ariel Hipercar: Το εντυπωσιακό EV με τον jet κινητήρα και τους 1.197 PS! (photos)


Η βρετανική εταιρία αποκάλυψε το hypercar των 4 ηλεκτροκινητήρων, που θα βγει στην παραγωγή στο τέλος του 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: FACEBOOK
  • 1/9/2022

Η Ariel είναι μια βρετανική εταιρία που χαρακτηρίζεται από την κατασκευή ιδιαίτερων, διθέσιων, αγωνιστικών οχημάτων, όπως τα Atom και Nomad. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να «λάμψει» και στο χώρο των hypercars.

Το νέο της «καμάρι», το Ariel Hipercar, αποκαλύφθηκε επίσημα ως πρωτότυπο και εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα έχει 4 ηλεκτροκινητήρες - 2 σε κάθε άξονα – που συνδυαστικά αποδίδουν ισχύ 1.197 PS και 1.820 Nm ροπής. Η «σύλληψή» του έγινε το 2017, όταν και η εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την κατασκευή ενός EV υψηλής απόδοσης με εκτεταμένη αυτονομία.

Η μπαταρία του είναι χωρητικότητας 62,2 kWh, ωστόσο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις τα 56 kWh, δίνοντας αυτονομία περίπου 241 km. Πού είναι, λοιπόν, η «εκτεταμένη αυτονομία» που υποσχέθηκε η Ariel; Αυτή θα επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας μικροτουρμπίνας, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος και θα φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας εν κινήσει!

Τροφοδοτούμενη από μια καταλυτική εξώθερμη αντίδραση, η συγκεκριμένη επέκταση εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί από την Cosworth λειτουργεί σταθερά στις 120.000 rpm και παράγει συνεχή ισχύ 35 kW όταν απαιτείται. Με βάρος λιγότερο από 50 κιλά, η μονάδα παρακολουθεί ανεξάρτητα την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, λειτουργώντας όπως και όταν απαιτείται. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με διάφορες μορφές καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων της υπάρχουσας μορφής τους, αλλά και των συνθετικών και των αγωνιστικών! Το ρεζερβουάρ που θα αποθηκεύονται έχει χωρητικότητα 35 λίτρα.

Το Hipercar («High Performance Carbon Reduction») θα προσφέρεται σε διάφορες εκδόσεις. Η κορυφαία θα είναι αυτή με τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, δύο σε κάθε άξονα. Κάθε κινητήρας κινεί έναν τροχό μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων μονής ταχύτητας και το βάρος του υπεραυτοκινήτου θα είναι μόλις 1.546 kg. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή ανθρακονημάτων ως υλικού κατασκευής του αμαξώματος.

Το σασί του αποτελείται από μια μονόκοκ δομή από κολλημένο αλουμίνιο με αφαιρούμενα αλουμινένια μπροστινά και πίσω υποπλαίσια. Η ανάρτηση του Hipercar διαθέτει διπλά ψαλίδια και στις τέσσερις γωνίες με αμορτισέρ που παρέχονται από την Bilstein. Εμπρός θα φορά ελαστικά διαστάσεων 265/35 και 325/30 πίσω, ενώ οι ζάντες θα είναι και αυτές από ανθρακονήματα, σφυρήλατες.

Σύμφωνα με την Ariel, το Hipercar θα χρειάζεται 2,09 sec. για τα 0-97 km/h και 4,42 sec. για τα 0-160 km/h, ενώ η τελική του ταχύτητα θα είναι 250 km/h. Αυτές οι επιδόσεις αφορούν την πιο ισχυρή έκδοση με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, καθώς θα υπάρξει και έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες, που θα αποδίδει τη μισή ισχύ (599 PS).

Η παραγωγή του hypercar αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024, ενώ η εκτιμώμενη τιμή του θα είναι «κάτω από 1,1 εκατ. ευρώ με βάση τα τωρινά δεδομένα», όπως αναφέρει η εταιρία.