Audi: Μπήκαν στην παραγωγή τα Audi Q8 E-Tron και Q8 E-Tron Sportback


Το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες άρχισε να παράγει τα νέα Q8 E-Tron και Q8 E-Tron Sportback, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και την παραγωγή του Q4 e-tron.

  • ΦΩΤΟ: AUDI
  • 16/12/2022

Στις 14 Δεκεμβρίου, η Audi ξεκίνησε την παραγωγή των επερχόμενων Q8 e-tron και Q8 e-tron Sportback στο εργοστάσιο της στις Βρυξέλλες.

Από το 2018, οι εν λόγω εγκαταστάσεις έχουν παραγάγει περί τις 160.000 μονάδες του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Audi, του e-tron SUV

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ενόψει 2023, καθώς μαζί με τα δύο νέα μοντέλα, το εργοστάσιο θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή και του Q4 e-tron, σε ρυθμό 70 μονάδων/μέρα.

«Οι Βρυξέλλες έχουν κάνει πολύτιμη πρωτοποριακή δουλειά. Μαθαίνουμε από την εμπειρία μας να έχουμε παραδώσει περίπου 160.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο. Ως επόμενο βήμα, θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για να αυξήσουμε την παραγωγή μπαταριών στο Ingolstadt,» δήλωσε ο Gerd Walker, μέλος του Δ.Σ. της Audi και υπεύθυνος για την παραγωγή και τα logistics της μάρκας.

Οι εγκαταστάσεις για τη συναρμολόγηση μπαταριών στις Βρυξέλλες είναι σημαντικές για όλο το Audi Group, που περιλαμβάνει τις Audi, Bentley, Lamborghini, Ducati και Italdesign.

Από το 2012, το εργοστάσιο τροφοδοτείται από «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα, με έκταση 107.000 τετραγωνικών μέτρων. Έτσι, παράγει 9000 μεγαβατώρεςισχύος τον χρόνο, που αρκούν για να φορτιστούν 90.000 Q8 e-tron, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 1.881 τόνους.

Για την ιστορία, στο κομμάτι των μπαταριών των δύο νέων μοντέλων υπάρχουν δύο επιλογές. Την πρώτη τη συναντάμε στη βασική έκδοση και έχει χωρητικότητα 95 kWh (ωφέλιμη ισχύς 89 kWh) ενώ η δεύτερη αφορά τις δύο επόμενες εκδόσεις και έχει χωρητικότητα 114 kWh (ωφέλιμη ισχύς 106 kWh).

Οι παραγγελίες για το Audi Q8 e-tron σε όλες τις εκδόσεις άνοιξαν στα μέσα Νοεμβρίου με τα πρώτα αυτοκίνητα τα φτάνουν στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2023. Όσο για την τιμή ο κατασκευαστής αποκάλυψε ότι στη Γερμανία το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο από τις 74.400€ για τη βασική έκδοση.