Αυτό είναι το Aska A5, ένα ιπτάμενο όχημα για να αποφύγετε το μποτιλιάρισμα (photos)


Το Aska A5 έρχεται να φέρει την επανάσταση στην κινητικότητα του μέλλοντος, με την ηλεκτροκίνηση και τη βενζίνη να συνεργάζονται αρμονικά για το τελικό αποτέλεσμα.

  • ΦΩΤΟ: ASKA
  • 6/1/2023

Η CES (Consumer Electronics Show) που ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 του μήνα, πάντα έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Κατά την πρώτη μέρα της έκθεσης παρουσιάστηκε το Aska A5, που είναι ένα ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (στα αγγλικά electric vertical takeoff and landing ή αλλιώς eVTOL).

Αν εξαιρέσει κανείς τα φτερά του, έχει το μέγεθος ενός SUV, και έχει τη δυνατότητα να κινηθεί τόσο στον δρόμο, όσο και στον αέρα, με αυτονομία περί τα 400 χιλιομέτρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό το τύποις ελικόπτερο, το Α5 διαθέτει ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά και ΜΕΚ που έχει το ρόλο του να συνεπικουρεί στην τροφοδοσία του συστήματος και να βοηθά στην αύξηση της αυτονομίας του.

Διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, άρα και τετρακίνηση, ενώ έτσι εξοικονομείται και χώρος στο εσωτερικό του οχήματος.

Κατά την πτήση, τέσσερα φτερά και έξι έλικες εμφανίζονται, ενώ η Aska υπόσχεται ήπια εμπειρία τόσο κατά την απογείωση, όσο και κατά την προσγείωση του eVTOL.

«Η αποκάλυψή μας στη CES αντιπροσωπεύει κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στον κόσμο, αλλά που οι άνθρωποι ονειρευόντουσαν εδώ και δεκαετίες: ένα πλήρως λειτουργικό, πλήρους κλίμακας πρωτότυπο ενός ηλεκτρικού Drive & Fly Vertical Takeoff and Landing, ενός πραγματικού ιπτάμενου αυτοκινήτου,» ανέφερε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Guy Kaplinsky.

«Γράφουμε ιστορία με το ASKA και ορίζουμε τα επόμενα 100 χρόνια μεταφοράς. Το ASKA τοποθετείται ως όχημα νέας γενιάς που συνδυάζει την άνεση ενός αυτοκινήτου με την ευκολία και την αποτελεσματικότητα της πτήσης VTOL και STOL. Το ASKA είναι ένα όχημα που απευθύνεται όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά υπάρχει επίσης σημαντική επιχειρηματική δυναμική στη χρήση απόκρισης έκτακτης ανάγκης, στη στρατιωτική χρήση, καθώς και στις υπηρεσίες κινητικότητας κατά παραγγελία.»