Αυτό το ηλεκτρικό pick-up χρειάζεται κάτω από 4,0 sec. για τα 0-100 km/h (video)


Το Ford F-150 Lightning «σπάει» τα χρονόμετρα με την μπαταρία εκτεταμένης εμβέλειας και βελτιώνει την προηγούμενη επίδοση των 4,5 sec.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: FORD
  • 28/10/2022

Ακούγοντας κανείς ότι ένα τετράτροχο όχημα χρειάζεται λιγότερο από 4,0 sec. για τα 0-100 km/h, μπορεί να υποθέσει ότι η επίδοση αυτή ανήκει σε ένα EV, για παράδειγμα με τρεις ηλεκτροκινητήρες (όπως το Tesla Model X Plaid), είτε σε κάποιο hypercar που μπορεί να είναι αποκλειστικά θερμικό ή υβριδικό.

Κι όμως, η συγκεκριμένη, εντυπωσιακή αν μη τι άλλο, επίδοση, δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα, αφορά ένα pick-up και μάλιστα ηλεκτρικό, το Ford F-150 Lightning. Με tweet στον επίσημο λογαριασμό της, η Ford γνωστοποίησε ότι το εντυπωσιακό EV χρειάζεται πλέον κάτω από 4,0 sec. για τα 0-97 km/h. Εντάξει, δε θα τα… χαλάσουμε για μόλις 3 km/h.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία υπολόγιζε το συγκεκριμένο χρόνο σε περίπου 4,5 sec. ωστόσο διευκρινίζει ότι η βελτιωμένη επίδοση επιτυγχάνεται με την μπαταρία εκτεταμένης εμβέλειας του μοντέλου, ενεργειακής χωρητικότητας 131 kWh. Η συγκεκριμένη προσφέρεται στάνταρ στην έκδοση Platinum και προαιρετικά στις εκδόσεις XLT και Lariat. Με αυτή επιτυγχάνεται αυτονομία 483 km, έναντι 386 km της «βασικής».

Το F-150 Lightning παρουσιάστηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο και όταν ξεκίνησε η παραγωγή του, τον περασμένο Απρίλιο, η Ford αποκάλυψε ότι θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ από όσο αρχικά είχε υπολογίσει. Για την μπαταρία εκτεταμένης εμβέλειας, οι δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε άξονα) αποδίδουν τελικά συνδυαστική ισχύ 587 PS και όχι  570 PS. Όσο για την «κανονική» μπαταρία των 98 kWh, ο αντίστοιχος αριθμός ανέβηκε από 431 PS σε 458 PS. Αντίθετα, η ροπή παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.050 Nm.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έφεραν τον περασμένο μήνα αύξησης της βασικής τιμής του κατά περίπου 7.100 ευρώ. Ωστόσο παραμένει πιο το προσιτό ηλεκτρικό pick-up σε σχέση με τα Rivian R1T και GMC Hummer EV.

Η αξία του είναι αναγνωρισμένη και πριν από 3 μήνες, η έκδοση F-150 Lightning Pro SSV εντάχθηκε στις τάξεις των αστυνομικών αρχών.