Αυτοκινητοβιομηχανία παίρνει δάνειο «μαμούθ» 1,4 δις ευρώ για την κατασκευή EV


Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης θα είναι από 5 έως 7 χρόνια και όπως έγινε γνωστό τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μια σειρά από πρότζεκτ για την «πράσινη» κινητικότητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/12/2022

Η Nissan κάνει το επόμενο βήμα προς το εξηλεκτρισμένο της μέλλον, με μία επένδυση 1,44 δις δολστον τομέα των EV και των ευρύτερων επιχειρήσεων μηδενικών ρύπων. Η επένδυση αυτή βασίζεται σε ένα δάνειο που πήρε η κορεάτικη εταιρεία από την τράπεζα Mizuho σε συνεργασία με τον οικονομικό όμιλο Mitsubishi.

Το δάνειο επισφραγίστηκε στις 30 Νοεμβρίου, με τη Nissan να αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα δάνειο που αφορά «επενδύσεις κινητικότητας μηδενικών ρύπων.» Η περίοδος του συμβολαίου είναι 5 και 7 χρόνια, ενώ τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς διάφορα «πράσινα» πρότζεκτ.

Η Nissan δεν αποκάλυψε τη φύση και την ιδιότητα αυτών των πρότζεκτ, ωστόσο έκανε γνωστό ότι θα υποστηρίζονται και θα χαρακτηρίζονται από το πλαίσιο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Αυτό είναι μία πρωτοβουλία που δημιούργησε η Nissan τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να διαχειριστεί με πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους και τα πρότζεκτ που σχετίζονται με την ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια, την εξέλιξη των μπαταριών, τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, τις υποδομές φόρτισης EV, την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και άλλες σχετικές τεχνολογίες.

Είναι γνωστό ότι η Nissan κάνει συνεχώς βήματα που ενισχύουν το ταξίδι της προς τον εξηλεκτρισμό, καθώς το Leaf κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010, δύο χρόνια πριν την πρώτη έκδοση του Tesla Model S. Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα της μοντέρνας εποχής, και μέχρι το 2019 είχε καταφέρει να αναρριχηθεί στην κορυφή των πωλήσεων αρκετές φορές.

Και ο υβριδισμός έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας προς αυτήν την κατεύθυνση, με την εταιρεία να παράγει ποικίλλα υβριδικά οχήματα, τα οποία συνόδευσαν και πλαισίωσαν το Leaf. Με το Ariya, η Nissan επεκτείνει την γκάμα EV της, το οποίο μάλιστα είναι ένα από τα υποψήφια μοντέλα για το «Αυτοκίνητο της Χρονιας 2023», χάρη στην αυξημένη αυτονομία του, η οποία αγγίζει τα 483 km με μία πλήρη φόρτιση.