Black Friday για τη Mercedes στην Κίνα - Ρίχνει τις τιμές για να τονώσει τις πωλήσεις


Οι... χαμηλές πτήσεις που πραγματοποιούν τα ηλεκτρικά της Mercedes στην Κίνα, ανάγκασε τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις για να τα βγάλουν πέρα με τον σκληρό εγχώριο ανταγωνισμό. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/11/2022

Η Mercedes «αναγκάζεται» να χαμηλώσει τις τιμές των ηλεκτρικών της οχημάτων για την αγορά της Κίνας, θέλοντας να βρίσκεται πιο κοντά στους εγχώριους ανταγωνιστές της, οι οποίοι καταφέρνουν να διατηρούν το κόστος τους ιδιαίτερα χαμηλό.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι δύο μοντέλα της σειράς EQ θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας. Το μέτρο εφαρμόστηκε την επόμενη ημέρα, με την εταιρεία να υπόσχεται επιστροφή του ποσού της έκπτωσης στους πελάτες της που ήδη είχαν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα οχήματα.

Πράγματι, στην ιστοσελίδα της Mercedes στην Κίνα, η EQE, που προηγουμένως κόστιζε 528,000 yuan (71.360 ευρώ), από την Τετάρτη εμφανίζεται με τιμή 478.000 yuan (64.603 ευρώ).

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση είχε η τιμή της EQS, η οποία κοστίζει 956.000 yuan (129.206 ευρώ), ενώ η αρχική τιμή ήταν πάνω από 1.190.000 yuan (160.832 ευρώ).

Για ποιο λόγο προέβη η Mercedes σε μειώσεις

Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα των χαμηλών πωλήσεων που παρουσίασαν τα δύο μοντέλα στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν επίγνωση του πλάνου της εταιρείας. Οι ίδιοι αντιπρόσωποι, οι οποίοι δεν αποκάλυψαν τα στοιχεία τους, τόνισαν ότι οι πωλήσεις της EQS πάτωσαν και έφτασαν τις 100 μονάδες τον μήνα.

Ο σχεδιασμός της EQS φαίνεται να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι στην αγορά της Κίνας: Ενώ η χαμηλή και κεκλιμένη οροφή προσφέρει υψηλή αυτονομία και εξαιρετικές επιδόσεις, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο του πίσω μέρους της καμπίνας, κάτι που οι εύποροι πελάτες της εταιρείας δεν εκτιμούν, καθώς συνηθίζουν να κάθονται στα πίσω καθίσματα, και όχι να οδηγούν οι ίδιοι τα οχήματά τους.

Η ίδια η Mercedes έκανε αργότερα μία δήλωση σχετικά με τις -μόνιμες- εκπτώσεις στις τιμές, υπογραμμίζοντας ότι η κινεζική αγορά είναι μία από τις αγορές που συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προκαλούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξελίσσονται μαζί τους:

«Η Mercedes-Benz συνεχίζει να παρατηρεί και να αναλύει τη δυναμική εξέλιξη της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας τοποθέτησης των άλλων κατασκευαστών στην κατηγορία πολυτελών οχημάτων. Με βάση αυτό, η Mercedes-Benz επανατοποθετεί κάποια μοντέλα της σειράς EQ για την αγορά της Κίνας».

Πολλές είναι οι ανερχόμενες κινεζικές εταιρείες που έχουν το προβάδισμα στην τοπική αγορά έναντι των εισαγόμενων κατασκευαστών, καταλαμβάνοντας περίπου το 80% των συνολικών πωλήσεων EV κατά τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους. Για παράδειγμα, η BYD η οποία απευθύνεται κατά βάση στη μεσαία τάξη, πούλησε 220.000 μονάδες μόνο τον Οκτώβριο.