Cadillac Celestiq: Από show car σε όχημα παραγωγής αξίας 300.000 δολ. (photos-video)


Το ηλεκτρικό show car της Cadillac περνά επιτέλους στην παραγωγή και «κουβαλά» δύναμη 608 PS ιπποδύναμης και πληθώρα τεχνολογικών αναβαθμίσεων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CADILLAC
  • 18/10/2022

Η Cadillac Celestiq περνά σε ένα νέο στάδιο, καθώς από show car γίνεται αυτοκίνητο παραγωγής, με την εταιρεία να του απονέμει τον τίτλο του βασικού της μοντέλου. Παρόλο που η παραγωγή του οχήματος δεν ξεκινά πριν τον Δεκέμβριο του 2023, τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν αποκαλυφθεί.

Κάθε όχημα θα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τον οδηγό, καθώς κάθε παραγγελία θα τροποποιείται πλήρως για τις ανάγκες του εκάστοτε αγοραστή. Το κόστος θα ξεκινά από τα 300.00 δολ. και θα αυξάνεται ανάλογα με τις προσθήκες που θα κάνει ο οδηγός.

Όσον αφορά την κινητήρια μονάδα, η Celestiq, όντας ηλεκτρική, είναι βασισμένη στην πλατφόρμα Ultium της GM και φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες που προσφέρουν 608 PS ιπποδύναμης και 868 Nm ροπής, και της επιτρέπουν να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 3,8 sec.

Το ηλεκτρικό sedan διαθέτει μία μπαταρία χωρητικότητας 111 kWh, η οποία προσφέρει 300 km αυτονομίας, ενώ ολοκληρώνει περίπου το 50% της φόρτισης (126 km) σε μόλις 10 λεπτά, καθώς υποστηρίζει ταχυφορτιστές τύπου DC 200 kW.

Οι τροχοί είναι μεγάλοι αλλά ήσυχοι, καθώς τα ειδικά ελαστικά Michelin Pilot Sport EV έχουν επενδυθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και να πλαισιώνουν άψογα τις ζάντες 23 ιντσών που έχουν τοποθετηθεί.

Η Cadillac έχει εξοπλίσει τη Celestiq με μία σειρά από συστήματα οδηγικής υποβοήθησης, όπως για παράδειγμα το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Ultra-Cruise, το οποίο επιτρέπει τα ταξίδια με μηδαμινή ανθρώπινη επέμβαση, όπως και το αυτόνομο παρκάρισμα, ακόμα κι αν ο οδηγός βρίσκεται εκτός του οχήματος.

Το εξωτερικό της δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή σε σχέση με το πρωτότυπο. Πρόκειται για ένα μακρύ, μεγάλο sedan με καμπυλωτή οροφή και προσθήκες που το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό. Οι λαβές των θυρών έχουν αφαιρεθεί και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί κουμπιά που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα τις πόρτες με ένα πάτημα.

Η γρίλια και μέρος του μπροστινού προφυλακτήρα είναι κατασκευασμένα από ειδικά τροποποιημένο αλουμίνιο, ενώ πάνω από 300 μεταλλικά μέρη του οχήματος έχουν υποστεί μία επεξεργασία που ονομάζεται flex fabrication, η οποία τα λυγίζει ώστε να πάρουν το επιθυμητό σχήμα.

Μία οθόνη 55 ιντσών δεσπόζει στην καμπίνα της Celestiq, η οποία παρέχει στον οδηγό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το όχημα και τις λειτουργίες του,το ταξίδι, τη θερμοκρασία, αλλά και χρησιμοποιείται ως κέντρο ελέγχου για τα όργανα του οχήματος. Ελέγχεται μέσω ενός ειδικού περιστρεφόμενου επιλογέα που βρίσκεται στο κέντρο του πάνελ, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από έναν συνδυασμό μετάλλου και γυαλιού.

Μία δεύτερη, μικρότερη οθόνη 11 ιντσών έχει τοποθετηθεί επίσης στο κέντρο του πάνελ, ενώ κάθε επιβάτης στο πίσω μέρος του οχήματος έχει στη διάθεσή του μία οθόνη 12,6 ιντσών για τον έλεγχο του συστήματος infotainment, και άλλη μία, 8 ιντσών, που δίνει τον πλήρη έλεγχο στα καθίσματα, τη θερμοκρασία και τις πόρτες του πίσω μέρους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αγοραστές θα έχουν τόσες πολλές επιλογές ώστε καμία μονάδα της Cadillac Celestiq δε θα είναι ίδια με κάποια άλλη, λόγω της εκτεταμένης εξατομίκευσης. Την παραγωγή του μοντέλου θα αναλάβει το εργοστάσιο General Motors Global Technical Center στο Michigan των ΗΠΑ, ενώ η ομάδα παραγωγής δε θα συναρμολογεί πάνω από 6 οχήματα ταυτόχρονα.

Δείτε την παρουσίαση της Cadillac Celestiq: