Δείτε τι συμβαίνει όταν φορτίζεις ένα Tesla στους -26 βαθμούς Κελσίου (video)


Το ηλεκτρικό sedan συνδέθηκε σε ταχυφορτιστή της Tesla χωρίς καμία προετοιμασία της μπαταρίας και έχοντας μείνει για δύο ημέρες εκτεθειμένο στον χιονιά.  

  • 29/12/2022

Τις τελευταίες ημέρες ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ με δεκάδες νεκρούς και σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο δημιουργός περιεχομένου Kyle Conner που τρέχει το κανάλι Out of Spec Reviews στο YouTube βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα πείραμα.

Θέλησε να διαπιστώσει πόσο επηρεάζεται η διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Πήρε ένα Tesla Model 3, το άφησε για δύο συνεχόμενα βράδια εκτεθειμένο στον χιονιά και στη συνέχεια επέστρεψε και το έβαλε να φορτίσει σε έναν ταχυφορτιστή της Tesla.

Σημειώνεται πως δεν έκανε καμία προετοιμασία για τη φόρτιση ενώ τη στιγμή που έβαλε τα καλώδια το θερμόμετρο έδειχνε -26 βαθμούς Κελσίου και η μπαταρία του ήταν στο 35%.

Μετά από περίπου 45 λεπτά φόρτισης αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η στάθμη της μπαταρίας δεν είχε ανέβει καθόλου. Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα χρησιμοποίησε όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια για να θερμάνει πρώτα την μπαταρία και να την προετοιμάσει για τη φόρτιση. Συνολικά για να φτάσει η στάθμη στο 90% χρειάστηκε 1 ώρα και 30 λεπτά που είναι αρκετός χρόνος για κάποιον που περιμένει μέσα στο κρύο.

Δείτε αναλυτικά τα δεδομένα της φόρτισης πατώντας εδώ.

Πάντως ο Conner σημειώνει πως το video είναι απλά ένα πείραμα και οι ιδιοκτήτες των Tesla έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν να βρεθεί η μπαταρία τους τόσο παγωμένη. Αυτό μπορούν να το πετύχουν είτε φορτίζοντας το όχημά τους μέσα στο γκαράζ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία «πλοήγηση σε supercharger» η οποία θερμαίνει τη μπαταρία καθοδόν προς τον ταχυφορτιστή μειώνοντας τον χρόνο φόρτισης.

Δείτε το video...