Δεν αποσύρονται μόνο θερμικά - Δείτε για ποιο πολυτελές ηλεκτρικό SUV πλησιάζουν οι «τίτλοι τέλους»


Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση οδηγεί τα brands σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, όμως αυτό δεν εξασφαλίζει την «επιβίωση» όλων των υπαρχόντων EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/8/2023

Η λίστα με τα (εμβληματικά, ενίοτε) θερμικά μοντέλα που σταματούν σταδιακά να βρίσκονται στη γκάμα των αυτοκινητοβιομηχανιών ολοένα και αυξάνεται. Αιτία, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, που έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή τους από EV.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους σήμερα έχουν «εξασφαλισμένη» παρουσία και στην επόμενη μέρα των brands. Έστω και αν βρίσκονται μόλις στην πρώτη γενιά τους και είναι πολυβραβευμένα.

Ο λόγος για την Jaguar I-PACE, το ηλεκτρικό SUV που από το 2018 που παρουσιάστηκε, έχει αποσπάσει περισσότερα από 88 βραβεία παγκοσμίως, μαζί με τίτλους όπως 2019 World Car of the Year, World Car Design of the Year και World Green Car.

Η Jaguar πρόκειται να γίνει αμιγώς ηλεκτρική από το 2025 και όλα έδειχναν ότι η I-PACE, που έχει δεχθεί φρεσκάρισμα για τελευταία φορά στις αρχές του έτους, θα εξασφάλιζε την παραμονή της, έστω και ως μοντέλο-γέφυρα με τη νέα γενιά EV της εταιρείας. Αυτή ήταν η πρόθεση του πρώην CEO της μάρκας, Thierry Bollore.

Ωστόσο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της JLR, Adrian Mardell, ξεκαθάρισε μιλώντας στο Autocar, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι θα «αποσυρθεί», μαζί με τα υπόλοιπα θερμικά και υβριδικά μοντέλα πριν την ηλεκτρική «επανεκκίνηση» της Jaguar το 2025.

Πάντως, το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα και εξαρτάται από την ετοιμότητα της ηλεκτρικής πλατφόρμας JEA, ώστε να γνωρίζει πότε θα λανσάρει τα τουλάχιστον 3 EV που έχει ήδη προαναγγείλει. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι θα παρουσιάσει το πρώτο από αυτά στα τέλη του 2024, για να το λανσάρει στις αγορές το 2025.

«Δε θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι εκτός αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως το ηλεκτρικό μας (σ.σ. I-PACE). Αυτή τη στιγμή έχω την ενημέρωση ότι η JEA θα είναι έτοιμη το πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα είμαι πιο σίγουρος για την απάντηση όταν θα απέχουμε 9 με 12 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Mardell απέδωσε τα εύσημα στην I-PACE, τονίζοντας ότι βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη των άλλων ηλεκτρικών οχημάτων της φίρμας.

Πηγή: Autocar