Έπεσε και αυτό το κάστρο! H Caterham μπαίνει στην πρίζα με το EV Seven Concept (video)


Όσοι ενδιαφέρονται να το ρίξουν στην πίστα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κύκλος οδήγησης είναι 20-15-20 (20 λεπτά οδήγηση, 15 λεπτά φόρτιση, 20 λεπτά οδήγηση).

  • 25/5/2023

Εδώ και αρκετούς μήνες οι Βρετανοί της Caterham είχαν κάνει ξεκάθαρο ότι σχεδιάζουν το πλάνο πάνω στο οποίο θα περπατήσουν για να αφήσουν πίσω τους τα θερμικά σύνολα και να περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Πλέον υπάρχουν απτές αποδείξεις αφού έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Caterham EV Seven Concept που έχει ακολουθήσει την ίδια συνταγή της σειράς Seven, ωστόσο η βασική του διαφορά σε σχέση με τις άλλες προτάσεις είναι ότι μπαίνει στην πρίζα.

Το πρωτότυπο μάς δείχνει εν πολλοίς πως οραματίζεται η φίρμα το ηλεκτρικό της μέλλον ενώ για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα συνεργάστηκε με την Swindon Powertrain στον τομέα του ηλεκτροκινητήρα.

Όπως αναφέρει ο κατασκευαστής κάθε ηλεκτρικό Seven θα πρέπει να μπορεί να δείξει τις αρετές του τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα. Στην περίπτωση της πίστας η Caterham σημειώνει ότι ο κύκλος οδήγησης είναι 20-15-20 που σημαίνει ότι το EV μπορεί να κινηθεί με το γκάζι στο πάτωμα για 20 λεπτά, στη συνέχεια να φορτίσει για 15 λεπτά και μετά να ξαναβγεί στην πίστα για ακόμα 20 λεπτά.

Στον τομέα του βάρους το EV Seven Concept τα έχει πάει αρκετά καλά και ζυγίζει κάτι λιγότερο από 700 kg. Η αύξηση του βάρους από την τοποθέτηση του συστήματος μπαταριών, με την ωφέλιμη χωρητικότητα των 51 kWh, είναι λιγότερη από 70 kg σε σχέση με την έκδοση παραγωγής του Seven 485.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνολογικά του στοιχεία αφορά την ψύξη της μπαταρίας. Σε αυτή την περίπτωση η Caterham έχει επιλέξει ένα διηλεκτρικό υγρό το οποίο παρέχεται από την Motul.

Το υγρό βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις κυψέλες επιτρέποντας την καλύτερη θερμική διατήρηση κατά τη διάρκεια των κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται στην ψύξη υπερυπολογιστών που παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Το αυτοκίνητο έχει δύναμη 240 ίππων στις 9.000 rpm και ακαριαία μέγιστη ροπή 250 Nm. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 0-100 km/h έρχεται σε περίπου 4 sec. ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει σχεδόν τα 210 km/h.

Επίσης το EV Seven Concept διαθέτει διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Bilstein προερχόμενα από Seven 420 Cup, σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και τετραπίστονες δαγκάνες φρένων.

Όπως έγινε γνωστό το επίσημο ντεμπούτο του θα γίνει τον Ιούλιο στο Goodwood Festival of Speed ενώ παράλληλα η φίρμα αναπτύσσει ακόμα ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο για το οποίο θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες.